Annons
Text: Maria Åslund Foto: Magnus Åberg

FORSKNING: ”Många vet inte att det finns energirådgivare”

Annons
Forskning

Are Kjeang, adjunkt vid Karlstad universitet, skriver i en licentiatavhandling att energirådgivarna bör synas på sociala medier, för att nå dagens unga husköpare och husägare.

När all världens information bara finns ett knapptryck bort kan det kännas lätt att sitta på sin kammare och leta efter råd om effektiv energianvändning. Därför väljer också många yngre människor bort möjligheten att kontakta de kommunala energi- och klimatrådgivarna. Finns det behov av energirådgivare i en tid när det finns så mycket information på nätet? – Många vet inte ens att det finns energirådgivare, utan söker bara på datorn. Internet är fantastiskt och gör att de som söker råd blir mera pålästa, men det är svårt att gallra i all information och veta vad som passar ”mitt hus”. Därför tror jag att det fortfarande finns ett stort behov av individualiserad rådgivning, där det i samtalet också finns möjlighet att ställa följdfrågor, säger Are Kjeang, som själv har ett förflutet som energirådgivare.

Varför har du gjort den här studien?
– Energimyndigheten är intresserad av att förbättra energirådgivningen och gav mig den här möjligheten. Energieffektivisering och sparande är bästa vägen för att ställa om energisystemet. Småhusen har en underskattad potential och det används onödigt mycket energi – nästan 20 procent av landets årliga elanvändning. En besparing på 10 procent i den här sektorn skulle betyda mycket. Eftersom många villor värms med el skulle en effektivisering också minska belastningen på elsystemet, när det är riktigt kallt.

Hur kan energirådgivningen möta det nya medielandskapet?
– Nummer ett är att man måste vara mer ute på sociala medier och hänga på där människor är. Kortsiktigt måste energirådgivarna synas, men på längre sikt finnas på plattformar där byggnader och boende diskuteras. Det gäller att bygga förtroende och visa att man kan någonting. Det kan sedan leda till möten med dem man får kontakt med.

Hur får man husägare att vilja spara energi, när det kan vara annat som står högst på önskelistan?
– Drömmen om nytt kök och badrum står ofta i centrum när ett hus antingen ska byggas eller renoveras. Men det är dumt att inte ta sig en funderare över vad olika val av belysning och vitvaror kostar i längden. Det är också klokt att ta hjälp av någon energikunnig, som kan se helheten, så att man kanske ser över vind, fönster och ventilation, när man ändå renoverar. Det kan göra att insatsen får en viss lönsamhet och inte bara blir ett utlägg.

Annons