Annons
Future Living Berlin – 7 600 kvadratmeter fördelade på 90 lägenheter – har flera smarta energilösningar. Allt integrerat i ett smart system för lagring och användning av energi. Illustration: Panasonic

Förnybart värmer Berlins första smarta stadsdel

Annons
ENERGILÖSNINGAR.

Stadsdelsprojektet Future Living Berlin är ett smart pilotprojekt som fokuserar på en hållbar livsstil, och har som mål att vara miljövänligt, digitalt och trådlöst. Panasonic levererar värmeoch kyllösningar till 90 hushåll med förnybar energi.

Future Living Berlin – 7 600 kvadratmeter fördelade på 90 lägenheter i Adlershof i den södra delen av Berlin – har flera smarta energilösningar, däribland luft-till-vatten-värmepumpar, solcellspaneler och batterier. Allt integrerat i ett smart system för lagring och användning av energi.

I Future Living Berlin har Panasonic experimenterat med nyskapande energilösningar. Energiexperter och programvaruingenjörer har gått ihop och utvecklat lösningar som kombinerar elektricitet och uppvärmning, och som optimerar energianvändningen.

– Lösningarna är utvecklade genom ett samarbete med ledande forskningsinstitutioner för decentraliserad energihushållning. I tester har energianvändningen varit upp till 15 procent mer effektiv, säger Ralf Becker, projektledare för energi vid Panasonics europeiska forsknings- och utvecklingscenter.

Värmepumparna är en av kärnkomponenterna i Future Living Berlin. De försörjer de 90 bostäderna med varmt vatten och komfortabel inomhustemperatur. Eftersom pumparna drivs av förnybar energi är de nästan fria från koldioxidutsläpp. Med Panasonics kiselteknik sägs projektets solcellsanläggning vara tio procent effektivare än konventionella anläggningar.

För att ytterligare minska koldioxidutsläppen är systemet anslutet till en molntjänst. Det gör det möjligt för installatörer att ansluta till värmepumparna och utföra underhåll effektivt och delvis på distans. Användarna kan även övervaka sin elförbrukning och justera temperaturen därefter. Det ger bättre effektivitet och komfort, samtidigt som varje hushåll har full kontroll över sin förbrukning.

– Future Living Berlin är inte bara ett viktigt projekt för oss, det är lika viktigt i utvecklingen av smarta och koldioxfria städer, säger Junichi Suzuki, styrelsemedlem och vd i Panasonic Europa. Panasonic samarbetar med GSW Sigmaringen som äger byggnaderna i Future Living Berlin.

Text: Peter Olofsson

Annons