Annons
Vera C Rubin Observatory på Cerro Pachón-platån i Chile. Foto: Rubin Obs./NSF/Aura

Experter från Umia Ystad fixar rymdprojekt i Chile

RUBIN.

Det behövs expertis på automation och kylteknik när det ska designas och byggas ett rymdteleskop på 3 300 meters höjd i Chile. Och då finns Umia Ystad på plats! Teleskopet ska bli ett avancerat redskap för att studera Vintergatan och ”dark energy” i ett expanderande universum.

TEXT: PETER OLOFSSON

Dan Österberg, projektledare i automation på Umia Ystad. Foto: Umia

Teleskopet byggs på Cerro Pachón-platån, ungefär 60 mil norr om huvudstaden Santiago. Teleskopet kallas The Vera C Rubin Observatory. Umia Ystad finns även med och designar ytterligare tre teleskop på olika platser.

– Vår del i detta projekt är att vi projekterar, designar och bygger styr- och övervakningssystemet till hydraulaggregatet som förser teleskopets lagersystem med olja, berättar projektledaren i automation Dan Österberg.

Tillsammans med kylteknikern Rikard Persson åkte han till Chile i slutet av augusti för installation av utrustning och styr- och övervakningssystem för glidlager till teleskopet. Uppdraget genomförs
i samarbete med företagen HYDX och SKF.

Dan Österberg fortsätter:

– Denna olja, tillsammans med lagren, producerar en oljefilm tunnare än ett mycket tunt A4-papper så att teleskopet kan rotera. Oljefilmen får inte vara varmare än omgivningstemperaturen, så därför levererar vi ett kylsystem som ser till att rätt temperatur alltid hålls, vilket vi också styr och övervakar.

– I systemen övervakas allt man kan tänka sig gällande tryck, temperatur, flöde, samt tjockleken på oljefilmen. Om något fallerar, så övervakar och styr vårt system att teleskopet hinner stanna innan den viktiga oljefilmen försvinner, konstaterar Dan Österberg.