Annons
Örebrobostäders nya batterilager. Foto: Alexander von Sydow

Litet batteri kan ge stor nytta

BATTERILAGER.

Örebrobostäders analys av fastighetselen visar att ett litet batterilager kan kapa stora effekttoppar. Nu går bolaget vidare och installerar batterilager i sex fastigheter.

 

Under två år har Örebrobostäder (Öbo) analyserat fastighetselen i ett par hyreshus med olika metoder, bland annat det så kallade fastighets-EKG.

Därmed har man fått högupplöst mätdata, och kunnat dra slutsatsen att ett batterilager kan göra stor nytta för att dämpa effektbehovet. Det gäller hus med fjärrvärme.

-Vi kan se att det räcker med ett litet batteri för att släcka många toppar, säger Jonas Tannerstad, som är chef för el och automation vid Öbo.

Toppbelastning i fastighetselen ett av husen visade sig ligga på 65 ampere, och mätningarna visade att de högsta topparna över 45 ampere aldrig varade längre än tio minuter. För att kunna stötta med 20 ampere och kapa toppen, räcker det med energimängden 2,3 kWh enligt Jonas Tannerstads beräkning.

Med en så stor reduktion av toppbelastning, skulle det vara möjligt att minska huvudsäkringen och därmed även nätavgiften.

-Återbetalningstiden beror på hur fel man ligger i huvudsäkringen, men vi räknar med en återbetalning på tre till fem år.

Resultaten från detta hyreshus har varit tillräckligt underlag för att Öbo ska ha kunnat besluta om batterilager i sex fastigheter. De hamnar i hus där Öbo räknar med fler nyttor än effektbegränsning.

-Det är då i hus med större tak där vi ska ha solceller. Vi ska även ha elbilsladdning, uppger Jonas Tannerstad.

Han nämner också att det är stor skillnad mellan olika batterileverantörer.

-Många av de batterilösningar som finns bra på energilagring, men har inte optimerats för att hantera effekttoppar.

 Öbos sex batterilager ingår projektet Codes, som stöttas av Energimyndigheten, som syftar till att designa, utveckla och testa ett nytt molnbaserat batterisystem för att få samlad kontroll av batterier i bostadsbyggnader. 

Björn Åslund

 

Annons