Elefanthuset i Borås ska imitera savannens klimat. Illustration: Borås Djupark

Borås nya elefanthus blir klart på rekordtid

SAVANN

Elefanterna på Borås Djurpark ska få ett helt nytt hus för att minska trångboddheten när två elefantkalvar föds i vår. Huset byggs under pågående projektering.

I augusti ska det nya elefanthuset i Borås Djurpark stå klart. Byggnaden kommer att komplettera det nuvarande elefanthuset som byggdes om för tio år sedan och ska bestå av en stor yta för elefanterna men också en åskådarläktare. Utbyggnaden görs för att möta utökningen av djurparkens elefantflock - två av elefanthonorna är dräktiga och kalvar förväntas före sommaren. I och med det får parken sju elefanter. Utbyggnaden ska också vara en uteplats för noshörningarna som bor vägg i vägg med elefanterna. Djuren ska dock inte släppas ut samtidigt i det nya utrymmet.

Projektet är satt under stark tidspress – samtidigt som man projekterar har själva bygget av det nya elefanthuset startat.

Byggnaden är utformad med ett tak av kanalplast med tillhörande båglanternin som i sin tur innefattas av kombinerade rökluckor och ventilationsluckor som styrs av ventilationsanläggningens styrsystem.

Byggnaden ska få en helt egen ventilationsanläggning, som också står för klimatiseringen. Hos stor den ska bli är inte klart i dagsläget utan kommer att projekteras utifrån de luftflödeskrav som finns.

- Elefanter är känsliga för kraftiga temperaturskillnader, därför har vi satt kraven på 20 °C, sedan kan det gå upp eller ner något, beroende på säsong. Det är ju ett växthus vi bygger, och även om de är utomhus mycket sommartid ska de kunna gå in på kvällarna. Då gäller att vi ska kunna hålla nere temperaturen, vilket klaras genom att öppna gavlarna för att vädra ut överskottsvärme, säger Jonas Svensson, avdelningschef på Borås Djurpark.

- Det viktigaste är hålla det så dragfritt som möjligt samt hålla den relativa fuktigheten på 55 procent för att hålla en så savannlik miljö som möjligt.

Förutom att minska trångboddheten vill man börja arbeta med en djurhantering som är baserad på att skötarna inte ska gå in i stallet, utan att djuren lotsas till ställen där personalen kan sköta om dem.

- Vi har speciella grindar dit vi lotsar dem där de får lyfta fötterna så att vi kan sköta deras naglar.

De gällande kraven avseende energi i BBR kommer man inte att klara med den tänkta lösningen.

- Vi lämnade in en skrivelse och haft uppe i samband med på tekniskt samråd att vi inte kan klara BBR-kraven avseende energi. Eftersom det är stallmiljö och vi så långt som möjligt ska efterlikna elefanternas förutsättningar i det vilda och det inte är en industri- eller lagerlokal hoppas vi på förståelse från byggnadsnämnden.

Mark Kretz