Annons

Bilhall med eget reningsverk

Annons
Installationsteknik

Lortiga, oljedoftande och inte så bra för miljön. Det är ungefär så man föreställer sig bilverkstäder och fordonstvättar. Men det behöver inte vara på det viset. Åtminstone inte när det byggs nytt och en gammal vvs:are får hålla i taktpinnen för installationerna.

Ränderna går aldrig ur. Det upptäckte Andreas Anderzon från Sundsvall, när han efter 22 år slutade i vvs-branschen och blev servicemarknadschef på Molin Bil i sin hemstad.

– Jag hade jobbat som försäljnings- och marknadschef och därför rest mycket. Det var dags att prova på något nytt och få möjlighet att vara hemma mer, säger han.

Det var tre år sedan och gick sådär. Den första tiden hade han fullt fokus på sitt nya jobb – att se till att logistiken i verkstaden fungerar och ta hand om kunder etcetera. Men så blev det aktuellt att bygga en ny anläggning och då vaknade den slumrande installatören.

I juni 2017 invigdes den nya, skinande bilhallen. Den innehåller mycket installationstekniskt godis, som kan tillskrivas Andreas Anderzons intresse och engagemang.

– Det var ganska naturligt att jag tog mig an de delarna av den nya bilhallen, eftersom jag hade rätt sorts kunskaper med mig i bagaget, säger han.

Molin Bil ligger vid södra fästet av den nya E4-bron som sträcker sig över Sundsvallsfjärden. Ett perfekt skyltläge för BMW:s återförsäljare.

När vi besöker byggnaden en vintermorgon, hänger trädgrenarna tunga av snö och ägarna till bilarna på parkeringen kommer att få slita med isskrapa och borste. Men vid huvudingången är det rent. Markvärme för att välkomna kunderna är en självklar sak när man bygger nytt, resonerar Andreas Anderzon, som lyckats få genom stora investeringar på installationssidan. Byggnaden nådde guld i BMW:s eget certifieringssystem.

– BMW har ett ganska strikt koncept för hur bilhallarna ska se ut över hela världen, men bakom kulisserna kan man göra ganska mycket. Miljöinsatser blir också premierade i en strävan att göra hanteringen mer miljövänlig, förklarar han.

Läs hela artikeln i Energi & miljö nr 1 2018. 

Annons