Mimboxen kopplas till de ordinarie tvättmaskinerna och använder en särskild teknik för att spara vatten, energi och filtrera ut mikroplaster.

Bostadsbolaget testar miljösmart tvättlösning

Stena fastigheter. Podab som säljer tvättstugeutrustning. Facility management-företaget Coor. Listan kan göras lång på företag som fått upp ögonen för cleantechbolaget Mimblys produkter. Och nu har även Bostadsbolaget inlett ett pilottest tillsammans med Mimboxutvecklaren.

Text: Peter Olofsson Foto: Bostadsbolaget

”Våra hyresgäster tvättar miljövänligt med ny teknik.” Så presenterar Bostadsbolaget det pågående pilotprojektet i en tvättstuga i Majviken i Göteborg. Hyresgästerna tvättar precis som vanligt men med hjälp av ny teknik från Chalmers och Mimbly sparas både energi och vatten. Samtidigt filtreras mikroplaster ut.

– Det här pilotprojektet är ett led i vårt arbete för att minska åtgången av el och vatten i våra fastigheter. En spännande ny idé som föddes på Chalmers och som vi nu hjälper att ta vidare ihop med Mimbly, säger Daniel Hernandez,
energiingenjör på Bostadsbolaget.

Daniel Hernandez, energiingenjör på Bostadsbolaget. Foto: Privat

– I våra tvättmaskiner använder vi rent dricksvatten och med den nya tekniken sparar vi upp till 70 procent av vattenanvändningen. Miljöbesparingen ökar dessutom genom att mikroplaster filtreras ut i stället för att följa med ut i våra avlopp. Den energibesparing som sker är ytterligera ett plus, konstaterar Daniel Hernandez.

Mimboxen har utvecklats på Chalmers tekniska högskola av företaget Mimbly. Hyresgästerna tvättar precis som vanligt och tvätten blir lika ren som tidigare. Mimboxen kopplas till de ordinarie tvättmaskinerna och använder en särskild teknik för att spara vatten, energi och filtrera ut mikroplaster.

Pilotprojektet i Majviken pågår ytterligare ett par månader och ska sedan utvärderas.

– Om resultatet är positivt hoppas vi kunna utöka antalet tvättstugor som får testa Mimboxen, säger Daniel Hernandez.

En utförlig artikel om Mimbly och företagets teknik presenterade vi i Energi & Miljö nr 11–12 2018. 

Annons