Annons

Bättre klimat - inne och ute

Annons
Tema Kyla

Foto:Clas Göran Carlsson

 

Det börjar bli bråttom för kylbranschen. F-gasförordningen kräver en utfasning av klimatpåverkande köldmedier. Den som blir kvar i gamla hjulspår riskerar både betydligt högre priser och bristande tillgång på traditionella hydrofluorkarboner (HFC). När det blev aktuellt för gallerian Täby Centrum att byta ut en av sina anläggningar för komfortkyla landade beslutet både i turbocorteknik och HFO, som är ett mer miljövänligt köldmedium. Den nya anläggningen består av två vätskekylaggregat med turbocorkompressorer, på 1,6 MW vardera, som nu ska svalka gallerians kunder. Täby Centrum innehåller 82 000 kvadratmeter butiksyta samt 29 000 kvadratmeter lokaler och teknikutrymmen. Det råder ingen tvekan om att kylkonsulten Christian Lyman, Bengt Dahlgren AB Stockholm, och vd Erik Randén, Kylgruppen i Stockholm, är mycket nöjda och stolta med den anläggning som nu tas i drift i Täby.
– Ägarna gav oss rätt så fria händer att utforma en lösning som blir både ekonomiskt och miljömässigt hållbar, berättar Christian Lyman, som fungerat som projektledare.
Täby Centrum ägs av det fransk-nederländska fastighetsbolaget Unibail-Rodamco, som i portföljen har kommersiella fastigheter, främst köpcentra, i Europa och USA. Där ingår, bland många andra, även Mall of Scandinavia i Solna och Nacka Forum. Och de är ganska lika varandra, dessa köpcentrum – långa gångstråk, kantade av butiker och restauranger.
Oftast med en blandning där de vanligaste kedjorna utgör huvuddelen. Gallerian i Täby Centrum är i tre våningar med en stor ljusgård i mitten. Det generösa glastaket ger upphov till ett rikligt ljus och inte så lite värme. Det senare vädras bort med automatiska öppningsfunktioner av glasrutor – inte så olikt ett växthus.
Komfortkylan som produceras levereras till butikerna, men övriga kyl- och frysbehov står hyresgästerna själva för.

Läs mer i Energi & miljö nr 5!

Annons