Man måste förstås läsa senaste numret av Energi & Miljö. Intensivt. Foto: Mikael Ekberg

"Att leda stank och vatten bort – och detta på en tid helt kort”

FRÅN REDAKTIONEN.

Svenska Kyla & Värme skriver om Ica Maxi i Toftanäs utanför Malmö. Efter 13 års drift började kyldiskarna gå mot sitt slut, och kylmaskinen var tvungen att bytas ut till en med godkänt köldmedium. Nya kyldiskar, nya kyl- och frysrum och ett nytt koldioxidkylsystem blev resultatet. Butikschefen Hasse Gunnarsson är mest nöjd med lösningen av mejeriavdelningen.

Norska Kulde og varmepumper skriver om Heldal Eiendom som har fått 3,2 miljoner kronor i stöd för att använda miljövänliga energilösningar i bostadsprojektet Osundet i Øygarden utanför Bergen. Solpaneler ska anslutas till smarta batterier för lagring och kontroll av energi. Husen får också avancerade värmepumpar med bergvärme för både uppvärmning och kylning.

I Danmark skriver Lennart Østergaard från branschorganisationen Veltek i HVAC-magasinet att ”Corona kræver opgør med fortidens indeklimatsynder”. Det krävs knappast någon översättning där, och det kan kanske ligga något i det dessutom.

Vi på tekniktidningen Energi & Miljö ägnar detta nummer ganska mycket åt temat kyla. Intressant att läsa om att Artilleristallarna i centrala Göteborg har förvandlats till ett matmecka, från att tidigare bland annat varit bilgarage. Kraven på inneklimat och nya ventilationssystem har gjort att byggnaderna fått ett helt nytt kylsystem. Henrik Hellensvärd från PE Teknik & Arkitektur (och lilla dottern Selma) har haft fullt upp. Läs på sidan 28.

Johan Brock är uppdragsansvarig på teknikkonsulten Incoord som har projekterat Stockholm Norvik hamns byggnader avseende vvs-, styr- och energilösningar. Missa inte det reportaget på sidan 14.

Dessutom, arkeologen Jonna Sarén Lundahl avslöjar allt om vvs-brevet från 1887 som kom med flaskpost. Exklusivt kan vi berätta om hur det gick till när den brevskrivande och rimmande rörmokaren från 1800-talet lade ner rör vid Stockholms slott. Han berättar själv på sidan 22.

Trevlig läsning!

Peter Olofsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare Energi & Miljö
0702-66 43 40 • peter.olofsson@energi-miljo.se

Annons