Annons

Forskning om avfrostning fick Formaspengar

AVFROSTNING

Åsa Wahlström, LTH, lyckades ta hem 2,5 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om avfrostning vid Formas årliga öppna utlysning. Hon var ensam om att få medel inom installationsområdet.

Projektet som ska avslöja FTX

FTX

Hur bra är olika värmeåtervinningsaggregat i praktiken? Det ska undersökas i 12 renoverade miljonprogramshus runt Järvafältet i norra Stockholm.

Från självdrag till FTX i radhuset

ventilation

I Kungsängen, norr om Stockholm, pågår ett annorlunda inneklimatprojekt. Jegor Aunola arbetar med att bygga om ventilationen i sitt radhus från självdrag till FTX.

Energisnål villa håller måttet

passivhus

Lika energisnålt som ett passivhus fast med dubbelt så stora fönster. Uppföljningen av Villa Ask visar att energikalkylen håller.

”Svårt få ekonomi i befintlig byggnad”

FTX

FTX innebär för stora investeringar och ökade driftkostnader i förhållande till den ekonomiska vinsten.

FTX i äldre hus en tuff utmaning

FTX

FTX kan ge en ordentlig energivinst i äldre byggnader. Men många gånger riskerar man en alltför omfattande ombyggnad, visar erfarenheter från Örebrobostäder och Riksbyggen.

Tekniktest på Järvafältet

FTX

Miljonprogrammet på Järvafältet utanför Stockholm blir ett levande laboratorium för energibesparande teknik när husen renoveras. Återflyttningsgraden är hög i de hus som är klara.

Halvfabrikat ska ge FTX

FTX

Ett tyskt forskningsprojekt har provat att fabriksbygga mindre fasadelement för renovering. I elementen monterades kanaler in.