Tema | 6 maj 2019

Tema: Säker landning med spillvärme

Tema: Säker landning med spillvärme
Helikoptern gör omkring tusen landningar per år på helikopterplattan på Norrtälje sjukhus. Plattan värms för att vara fri från snö och is. Foto: Locum

I Norrtälje garanterar sjukhusets kylmaskiner att sjuktransporterna med helikopter blir säkra.

Först hörs bara det karaktäristiska ljudet. Sedan dyker den gula ambulanshelikoptern upp över byggnaderna och sänker sig långsamt och säkert ned mot helikopterplattan på taket till Norrtälje sjukhus.

Eftersom vi årligen sparar 300 MWh är det här både väldigt lönsamt och bra för miljön.

Det här är en manöver som piloterna gör ofta. Speciellt på sommaren, när det är mycket folk ute i skärgården. Bara under 2018 gjordes 1 084 landningar.

På vintern är det förstås färre helikoptertransporter, men då ställs å andra sidan höga krav på att den 550 kvadratmeter stora plattan ska vara snö- och isfri.

– Tidigare värmdes den med fjärrvärme. Nu använder vi spillvärme från kylmaskinerna. Värme som tidigare bara fläktades bort, berättar fastighetsförvaltare Magnus Alfredsson, Locum.

Ett sjukhus använder stora mängder energi, inte minst när det gäller kylning av datorer, röntgenutrustning och magnetkameror. På Norrtälje sjukhus finns fyra kylmaskiner, varav tre är i samma teknikutrymme och det är på dessa Locum har satsat på värmeåtervinning. Spillvärmen används för att förvärma varmvatten och så till helikopterplattan.

– Här gäller ju samma flygsäkerhetsregler som för en flygplats. Och då inte bara att helikopterplattan ska vara snö- och isfri. Det handlar om inflygningsvinklar och sektorer som måste hållas fria, säger Magnus Alfredsson.

I helikopterplattan finns sensorer som styr framledningstemperaturen för uppvärmningen. Och det får vara hur mycket vinter det vill; på plattan lägger sig aldrig snön.

– Investeringen låg på 1,5 miljoner kronor. Eftersom vi årligen sparar 300 MWh är det här både väldigt lönsamt och bra för miljön, konstaterar Magnus Alfredsson.

Norrtälje sjukhus har för övrigt börjat byta ut den gamla belysningen mot energisnåla LED-plattor. Den nya belysningen styrs med närvaro- och frånvarodetektering och har dessutom dagsljuskompensering.

– Allt är uppkopplat till styrdatorn, så vi kan avläsa temperaturer och om någon armatur inte fungerar får vi info, berättar Magnus Alfredsson.

Hela 30 procent energieffektivisering blev det när fläktarna i aggregaten för operationssalarna byttes ut.

– De nya fläktarna har också något större kapacitet. Nu kör vi på 70 procent av kapaciteten, men klarar ändå flödena, förklarar Magnus Alfredsson.

Maria Åslund

Fakta

Läs alla artiklar om Tema Kyla i e-tidningen eller i den tryckta tidningen.

Publicerad 6 maj 2019

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.