TEMA: Lätt göra rätt från början
Ibland undrar jag varför det ska vara så svårt att få det rätt från början. Det är ju inte direkt någon vetenskap på hög nivå. Varför blev inte ritningarna ändrade? Det hade varit mycket enklare. Varför reagerar ingen om de ser att det blir fel och ifrågasätter det? Det är många år som en RWC har sett ut som den gör.
Vi fick inte avsteget godkänt av kommunen, vad gör vi?” Det är en desperat platschef som ringer. Arbetsdagen börjar lida mot sitt slut och det är mörkt ute. Själv sitter jag på Sturups flygplats och väntar på planet hem efter att ha gått en utbildning i Malmö. Trött och utan ritningar är det inte så lätt att komma på en alternativ lösning till att flytta en toalettstol. Jag lovar dock att återkomma nästa dag, när jag kikat på det. Det som ska lösas är en felbyggd RWC (rullstolstoalett) i en Ica-butik, som snart ska öppna. Jag har redan i samband med granskningen inför det tekniska samrådet anmärkt på att den är felaktigt ritad. När jag sedan ska besiktiga den på plats, sakkunnig granskning av tillgänglighet, inför slutbeviset är den fortfarande fel men nu dessutom byggd. Eftersom det inte ingår i min roll att godkänna avsteg skriver jag en anmärkning, men skriver också i utlåtandet att kommunen har möjlighet att godkänna felaktigheterna som en mindre avvikelse enligt BBR 1:21. Det har man med andra ord sagt nej till.
Problemet är att toalettstolen inte står centriskt placerad i det 2,2 meter breda utrymmet. Dessutom har man placerat en radiator på den sida där det finns minst utrymme. Dörrens handtagssida har placerats för nära mötande vägg, måttet 700 millimeter fritt vid dörren som behövs för att kunna öppna dörren från rullstol finns inte. Handfatet har också placerats för långt in i rummet, cirka 150 millimeter. Sammantaget innebär det att utrymmet inte är tillgängligt och användbart för personer som använder rullstol. Tidigt nästa morgon plingar det till i min e-postlåda. ”Har du hittat någon lösning! Vi har slutbesiktning om ett par dagar!”
Jo, jag har hittat en lösning som gör att man slipper flytta toalettstolen. Det innebär att man får riva en vägg och flytta ut den 350 millimeter och även flytta en radiator. Sagt och gjort, det blir lösningen. Och en gladare platschef på en slutbesiktning, som fått riva en kaklad vägg och flytta en radiator och montera upp det igen, har jag inte stött på vare sig förr eller senare. Det fria måttet som anges i föreskrifter och i handböcker, som till exempel Bygg Ikapp, är minimimått vilket innebär att innanför den ytan ska det inte finnas någonting för då fungerar det inte. Ta till exempel en RWC med måtten 2,2 x 2,2 meter, toalettstolen ska då stå centriskt mitt på väggen.
Läs hela artikeln av Monika Albertsson, Sweco Architects AB, i Energi & Miljö nr 11/12!