Allvarligt | 29 maj

Teknikproblem gör att sprinkler demonteras

Sprinklersystem har under de senaste 20 åren installerats i ett 50-tal kulturarvsbyggnader – framför allt i gamla träkyrkor. Brandskyddslaget har genom Brandforsk och Rise genomfört projektet ”Drift­erfarenheter från sprinklerinstallationer i kyrkor och andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader”. Resultaten visar på mycket allvarliga incidenter, och att sprinklersystem stängs av på grund av teknikproblem.

Teknikproblem gör att sprinkler demonteras
Sprinklersystem har under de senaste 20 åren installerats i gamla träkyrkor. Brandskyddslaget, Brandforsk och Rise har gått igenom drifterfarenheter från sprinklerinstallationerna. Foto: Istockphoto

Syftet med projektet var att dokumentera drifterfarenheter från en del av byggnaderna. Drifterfarenheterna dokumenterades genom intervjuer med fastig­hetsägare, besiktningsmän, sprinklerföretag och genom studiebesök.

Det som framkom var problem relaterade till användningen av frysskyddsmedel. Även ett flertal fall av läckage, höga systemtryck under varma dagar och felaktiveringar på grund av att munstycken eller munstyckenas glasbulber gått sönder. För system utformade som torrörssystem har oavsiktliga aktiveringar inträffat under vintertid med anledning av frysning.

Tester visar även på oacceptabelt långa fördröjningstider i torrörssystem innan vatten strömmade genom provventilen.

Hög frekvens av driftlarm upplevs också som en belastning för anläggningsskötarna och är dessutom kostsamt

Brandskyddskonsulterna på Brandskyddslaget konstaterar att många av de mindre landsortskyrkorna använder en högtrycksgasdriven (kväve)pump eftersom det allmänna nätet är opålitligt. Tre kvävningsincidenter dokumenterades när kväve oavsiktligt släpptes ut i det tekniska utrymmet. Två av incidenterna beskrivs som mycket allvarliga.

En genomgående observation är att anläggningsskötarna har en mycket viktig roll för löpande tillsyn och underhåll. Drift och underhåll kräver dock en stor arbetsinsats av den egna personalen – och teknisk kompetens. För några anläggningar har hög personalomsättning bidragit till att kompetens saknas och tillsyn och underhåll har blivit eftersatt.

De arbetsmoment som ska utföras av anläggningsskötarna, till exempel veckokontroller som provkörning av pumpar, skapar ibland oro hos personalen. Här tror man sig förstå att det också finns en rädsla att göra fel som gör att sprinklersystemet aktiverar. Hög frekvens av driftlarm upplevs också som en belastning för anläggningsskötarna och är dessutom kostsamt.

Förekomsten av tekniska problem och överdrivna kostnader har bidragit till att sprinklersystem har stängts av eller till och med demonterats, konkluderar Brandskyddslaget.

Publicerad 29 maj 2024

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.