Tätt och välisolerat – och byggt enbart av kvinnor
Det första småhuset certifierat enligt NollCO2 har byggts helt och hållet av kvinnor. Nu står huset färdigt i Borlänge.
Villazero är ett samarbete mellan Mondo arkitekter Dalarna, Fiskarhedenvillan och Structor byggteknik Dalarna. Med projektet vill de visa vägen till en jämställd byggbransch och ett mer hållbart byggande. Utformning och konstruktion av huset har utgått från att klimatpåverkan ska minimeras. Inspiration har kommit från passivhusbyggande.
– Huset är betydligt mer välisolerat än ett standardhus. Väggarna är tjocka med 490 millimeter träullsisolering, säger Erik Jäderbrink, som är delprojektledare för Villazero på Fiskarhedenvillan.
Yteffektivitet och flexibilitet har varit ledord för villans utformning. Det finns inga korridorer och mycket yta har lagts på gemensamma utrymmen. Materialvalet har varit konsekvent med träväggar, trätak och trägrund. Att bygga hus med trägrund är ovanligt. Erik Jäderbrink känner bara till två andra exempel i Sverige.
Utmaningarna med konceptet är dels risken för fukt, dels att byggnaden ska bli tillräckligt hållfast
Eftersom Villazero är ett litet hus är det främst risken för fukt som har varit i fokus. Vi har haft en oerhörd respekt för detta, säger Erik Jäderbrink.
På grund av trägrunden och fuktproblematiken har husets ledningar och rör dragits i taket istället för i eller under golvplattan. Ett skräddarsytt installationsskåp för tappvattenfördelning har använts. I skåpet sitter en vattenfelsbrytare som stänger av vattnet vid läckage.
– Genom att lägga badrum och kök och tekniska installationer som värmepump och ventilationsaggregat nära varandra har rördragningen förkortats och risken för läckage minimerats, säger Erik Jäderbrink.
Villans uppvärmning och varmvatten utgår från en luft-/vattenvärmepump med inbyggd varmvattenberedare. Värmen i inomhusluften återvinns med värmeväxlare i ett FTX-aggregat. Till ett batteri i ventilationens tilluftskanal leds varmvatten från värmepumpen och på det sättet värmer den inkommande luften upp huset.
– En förutsättning för att detta ska fungera och ge ett bra inomhusklimat är att husets klimatskal är tätt och välisolerat. Det är något som vi har lagt stor vikt vid, säger Erik Jäderbrink.
Husets trätak har fått en asymmetrisk form för att solen ska utnyttjas så effektivt som möjligt. Solpanelerna på taket producerar ett överskott av el på sommaren och ett ungefär lika stort underskott på vintern. Under året producerar huset alltså lika mycket el som det förbrukar, inklusive el till värmepumpen, hushållsel och laddning av elbil. Batterier för lagring av solelen har inte installerats nu men kan läggas till senare.
Villazero är en pilot för Sweden Green Building Councils nya certifiering NollCO2. Certifieringen innebär att huset ska betala tillbaka sin klimatskuld på 50 år.
Lena Frändberg