Takvärmen letar sig till nya lokaler

Takvärme används främst i stora hallar med hög takhöjd. Men t tekniken skulle kunna användas mer, till exempel i kontorsmiljöer kan vara sådant område. Den bedömningen görs vid Skanska Kommersiell Utveckling Norden.

Takvärme bygger på principen om att sprida värmen med strålning. Värmen alstras först då värmestrålningen når ett föremål i rummet. Sedan överförs värmen till luften.
I dag är detta en nischlösning som främst hittas i stora och höga lokaler, som lagerbyggnader, sporthallar och industrier. Dessa är svåra att värma på andra sätt, då uppvärmd luft stiger och hamnar utanför vistelsezonen.
– Takvärme kan även fungera i befintliga byggnader där man vill ha varma golv, men där golvvärme inte kan installeras. Det kan vara vård och förskolor, säger Håkan Elfström vid ingenjörsbyrån Andersson och Hultmark, som ser fler användningsområden:
– Den fungerar bra i stora hallar med öppna portar. Även om luften är kall kan man få en bra operativ temperatur vid arbetsplatser.
Dit ungefär brukar takvärmen hitta i dagens byggnadsbestånd.

Kan passa för kontor
Men takvärmen kan förmodligen hitta in i andra typer av lokaler, och börja konkurrera med traditionell uppvärmning. Kontorshus är tänkbart, visar de exempel som granskats av Skanska Kommersiell Utveckling Norden, som fungerar som byggherre för kontorshus som man sedan hyr ut. Teknikchefen Jonas Gräslund har tittat på kontor med takvärme i Finland och Holland.
Han är försiktigt optimistisk, och ser en framtid för takvärme i kontorsmiljöer under vissa förutsättningar:
– Tekniken kan tillämpas mer om byggnadernas behov av uppvärmningsenergi kan minskas. Ännu är energibehovet så stort att man känner av värmestrålningen i huvudet. Men den blir mer och mer tillämpbar med tanke på det allt lägre energibehovet i byggnader.
Den nya BBR sänker kraven på energianvändning i lokaler till 80 kWh/kvm och år, men Jonas Gräslund tror att energikraven måste ned ytterligare en bit. Ett annat skäl till att tekniken inte riktigt fungerar i dagens kontor är att takvärmaren blir i största laget med nuvarande energi- och effektbehov.
– De får inte ta för stor takyta, det blir ju krockar med placering av belysningsarmaturer. Men när effektbehoven minskar kan de göras mindre och få rum, tror Jonas Gräslund.

Han ser en energivinst
Men takvärmen har inte den spridning som den förtjänar. Det tycker Thomas Pekonen, som driver företaget Pinnab Inneklimat, och tycks vara lite av en ambassadör för takvärme. Han anser att tekniken har egenskaper som gör att den kan tillämpas betydligt oftare. Exempelvis som dellösning i byggnader där det finns brister i inomhusmiljön.
Thomas Pekonen har inga svårigheter att hitta argument, till exempel finns en möjlig energivinst. Man ska kunna hålla två till tre grader lägre inomhustemperatur med bibehållen värmekomfort.
– Strålningsvärmen gör att man kan nå högre ekvivalent temperatur (upplevd temperatur) med en lägre lufttemperatur. Det beror på att alla uppvärmda ytor är varmare än rumsluften, förklarar han.
Energisparpotentialen och mycket annat kring takvärme avhandlas i Lindabs “Takvärmehandledningen”. Där uppger man att energibesparingen kan bli mellan två och sju procent med en takhöjd på två till tre meter. Med högre takhöjd blir besparingen större, speciellt om det är en äldre och otät byggnad. Lindab hänvisar till både svensk och utländsk forskning som kunnat visa på besparingar på upp till 30 procent. Där refereras till en del studier kring takvärmen, de flesta av lite äldre datum, från 70- och 80-talet.

Opåverkad ventilation
Thomas Pekonen lyfter fram egenskapen att takvärmen lämnar ventilationens luftströmmar opåverkade.
– I deplacerande ventilation rinner luften ut i lokalen. Med konvektionsvärme från radiatorer stiger den värmda luft rakt upp, och mycket frisk luft försvinner uppåt. Har man strålningsvärme påverkas inte luftrörelsen, hävdar han.
Hans slutsats är att traditionell konvektionsvärme slår sönder idén med deplacerande ventilation.
– Jag har gjort mätningar i klassrum med radiatorer och tilluftsdon i rummets bakre del. Den rena luften når främst barnen nära tilluften, sedan tar radiatorerna resten och eleverna längst fram får knappt någon frisk luft.

Stor misstänksamhet
Trots att Thomas Pekonen har argument så har det varit svårt att få byggherrar och fastighetsägare att satsa på takvärme utanför traditionella tillämpningar. Pekonen har inte många sådana referenser; en skola i Sandviken, en villa i Sigtuna, två lokaler vid ett sjukhus där traditionell värme inte fungerade.
Hans argument möts med skepsis hos kollegor.
– De säger att det ser bra ut, men menar att takvärme inte är branschpraxis, säger han.
Kunskapsbrist och förändringsrädsla, sammanfattar han hindren för större spridning.
Petter Lundgren vid Lindab, som har takvärmare i sitt produktsortiment, menar att det handlar om en lite bortglömd produkt, som man tar till det när det är svårt med traditionella radiatorer.
– Många förstår inte tekniken, man har uppfattningen att värme alltid stiger uppåt med luften. Men strålningsvärmen värmer inte luften, utan föremålen.
– Det här är egentligen en fantastisk värmekälla som skulle kunna användas i mycket större utsträckning, i exempelvis kontorsmiljöer.

Svårt hitta nya miljöer
Statistiken från Svensk Ventilation visar på en krympande försäljning. 2010 såldes det för sex miljoner kronor. Petter Lundgren tror att tappet delvis beror på konkurrens från utlandet.
– Gav vi oss ut och plöjde marknaden skulle vi säkert få upp försäljningen, säger Petter Lundgren.
Huruvida takvärmen kan spridas till nya miljöer finns det synpunkter på. Håkan Elfström, Andersson och Hultmark, hör till dem som är skeptiska:
– Nej, takvärme är inget för kontor och bostäder. Radiatorer är enklare och billigare. En eventuell energibesparing kan vara svår att räkna hem här, anser han.

Text Björn Åslund, Energi & Miljö nr 1/2012 sid 24-25

  • Fakta: Takvärmare kallas även strålvärmare
    Det är värmesystem som avger värme till omgivningen genom en blandning av konvektion och värmestrålning. Konvektionen värmer upp luften i närheten av en värmare, medan värmestrålningen sprider sig åt alla håll i rummet. Den konvektivt värmda luften stiger i rummet medan värmestrålarna ”färdas” rakt ut från värmaren tills de möter omgivande ytor.
    Takvärmesystem bygger på en hög andel värmestrålning  och låg andel konvektion. Typiska värden är cirka 60 procent strålning och cirka 40 procent konvektion.
    De finns i två varianter, dels eldrivna, dels med vattenburen värme. Vattenburna har en värmestrålning med temperaturer mellan 30 och 80 grader.
    Källa Lindab: “Takvärmehandledningen”.
  • Takvärme vann norsk tekniktävling
    YIT tog nyligen hem segern i en norsk tekniktävling med ett takvärmekoncept. Tävlingen, som utlysts av Enova, hade som mål att få fram billigare system för vattenburen värme, rapporterar Norsk VVS. Förutom själva radiatorerna ingår snabbkopplingar i konceptet. Kopplingarna ska göra det lätt att flytta panelerna om användandet av lokalen förändras.
    En förutsättning för god komfort är att byggnaden har ett lågt värmebehov och att panelerna inte placeras rakt ovanför arbetsplatser.
    Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 1/2012 sid 25
Publicerad 23 januari 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.