Syrisk ingenjör visar vägen
Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.
Omar Tobba anlände från Syrien i slutet av 2013. Nu är han anställd som installationskonsult inom ventilations- och värmesystem. Rätt utbildning, hårt arbete och fokus på att snabbt lära sig språket har varit vägen till framgång.
I stället för att vänta sysslolös på permanent uppehållstillstånd (PUT) började Omar Tobba studera svenska på egen hand.
Jag lärde mig mycket svenska via internet, bland annat genom att lyssna på youtube, men också genom att använda Google Translate.
– Jag lärde mig mycket svenska via internet, bland annat genom att lyssna på youtube, men också genom att använda Google Translate.
Samtidigt betonar han att det går att få jobb som ingenjör utan att prata flytande svenska:
– Fackkunskaper och matematik är de viktigaste verktygen för att klara jobbet, säger han.
– Jag började söka praktikplats direkt efter SFI. Där lärde jag mig det mer avancerade yrkesspråket.
Nu, ett par år senare, har Omar Tobba fast jobb hos teknikkonsulten Sweco.
Därmed tillhör han den lilla grupp asylinvandrare som snabbt har lyckats skaffa sig ett kvalificerat jobb och etablera sig i det svenska samhället.
Ursprungligen kommer Tobba från Latakia, en stad vid den syriska medelhavskusten. För åtta år sedan var han färdigutbildad maskiningenjör inom kraft- och värmeteknik. Därefter jobbade han i Algeriet, inom gas- och oljeindustrin.
Riskerade förföljelse
Men kontraktet i Algeriet upphörde samtidigt som situationen i hemlandet blev allt värre. Omar Tobba förstod att han riskerade förföljelser på grund av sin frispråkighet och sina politiska åsikter. Han vågade inte återvända till Syrien, och såg sig om efter alternativ:
– Jag ville till Sverige, för jag visste att man kunde få permanent uppehållstillstånd här, berättar han.
I maj 2014 fick Omar Tobba tillståndet. Nästa steg blev att bedöma vad hans ingenjörsutbildning från Syrien var värd i Sverige. Han skickade in alla papper till UHR (Universitets- och högskolerådet) som bedömer utländska utbildningar. Trots att den stora flyktingvågen inte hade nått Sverige ännu fick han vänta i elva månader på besked.
– Det visade sig att min utbildning motsvarade en svensk examen som högskoleingenjör inriktad på kraft och värmeteknik, säger Omar Tobba.
Hade en plan
Nästa steg för Omar Tobba var att skriva in sig på utbildningen Korta Vägen, som ska underlätta för utländska akademiker att hitta vägar in på den svenska arbetsmarknaden.
– Genom Korta vägen fick jag förslag på praktikplatser och möjlighet att gå på intervjuer. Jag hade verkligen en plan, men de flesta förslag matchade inte vad jag letade efter.
Men så ringde Arbetsförmedlingen och sade att Sweco ville intervjua honom.
– Redan vid första intervjun kände jag att Sweco var precis rätt för mig. Jag vill jobba på ett företag som utvecklar samhället.
Intervjun ledde till praktik i tre månader hos företaget. Där ingick utbildning i MagiCad och IDA, och redan efter några veckor började Omar Tobba i övningsprojekt. Det hela gick bra, vilket ledde till provanställning. I juni 2016 erbjöds han tillsvidareanställning.
– Det var en av de bästa stunderna hittills i mitt liv; ett stabilt jobb på ett företag som har samma mål som jag, säger Omar Tobba.
Genom sina kontakter med asylsökande från Syrien vet han att det finns andra syrier med ingenjörsutbildning som motsvarar svenska krav.
– Jag känner flera som väntar eller nyss fått uppehållstillstånd. De har samma utbildning som mig eller högre.
Svenska språket viktigt
Peter Falk, som är Omar Tobbas närmaste chef, betonar att det är viktigt att förstå och kunna tala svenska om man vill ha anställning på ett ingenjörsföretag.
– Vi har ju väldigt mycket kontakter med beställare och all kommunikation sker på svenska. Även alla ritningar och handlingar är på svenska, säger Peter Falk.
– Men vi kräver inte perfekta språkkunskaper från början. Vi har också alltid en uppdragsledare, som exempelvis korrläser ritningar.
För att stötta språkutvecklingen hos nyanställda med behov har Sweco valt att köpa in utbildning.
– Sedan vill jag poängtera att man under första tiden måste ha lite extra tålamod, jobbet kan få ta lite längre tid och man måste ge personen tid att lära språket.
Tröskel att överbrygga
Vilka är de största hinderna för människor med en bakgrund i andra länder och kulturer som söker jobb i Sverige?
– Det kan vara olika arbetsätt i olika länder som konsult inom bygg. Här i Sweco förväntas vi oss mycket ansvar från varje medarbetare, vilket kan skilja en del mot andra länder, säger Peter Falk.
– Detta kan vara en tröskel att överbrygga, när man är uppvuxen i en annan kultur. Denna omställning är olika lätt att överbrygga, så att medarbetaren förstår att det är upp till dig att lösa uppgifterna, utan någon chef står bakom din axel.
Omar Tobba uppskattar den frihet under ansvar som råder på en svensk arbetsplats. Här slipper han till exempel hålla koll på exakta arbetstider.
– Jag märker att företagen respekterar oss som ingenjörer, och vi får själva ta ansvar för projektet. Det viktiga är vad vi producerar och levererar, säger han och konstaterar att kraven ser helt annorlunda ut i andra länder, med strikta arbetstider och mer kontroll.
Vad är sämst med Sverige?
– Bostadsmarknaden, svarar Omar Tobba.
Sedan två och ett halvt år är han inneboende i Stockholm hos Solweig, i ett rum på tio kvadrat.
– Det är svårt att få tag i en hyresrätt i Stockholm och insatsen till en bostadsrätt går på flera hundra tusen, det har jag inte råd med.
Helst vill han stanna i Sverige. Han har rotat sig här redan och vill inte flytta igen. Men lyckas han inte hitta ett eget boende på sikt är han beredd att flytta igen och kanske då även utanför Sverige.
– Jag vill träffa en kvinna och bilda familj, som alla andra. Men då behöver jag någonstans att bo.
Text: Björn Åslund & Jonas Hållén
Foto: Goro Bertz
Fakta
Omar Tobbas tips till arbetssökande:
- Skapa en personlig plan som matchar din kunskap, erfarenhet och vad svensk arbetsmarknad efterfrågar.
- Under tiden i SFI kan du börja leta efter en praktikplats med stöd av Arbetsförmedlingen eller Korta Vägen. Och ta inte vilken praktikplats som helst, utan välj en praktikplats som matchar din framtidsplan.
- Det räcker med att gå grundläggande SFI för att börja söka praktikplats eller jobb som ingenjör. Den specialiserade yrkesterminologin kan man lära sig ute på en arbetsplats.
Peter Falks till arbetsgivarna:
- Språket är viktigt. Stötta med utbildning, men ge den nyanställde extra tid att utveckla språket.
- Det finns kulturskillnader, den nyanställde kan vara vad vid en annan arbetskultur där chefer bestämmer mycket, i jämförelse med Sverige där individen har mer ansvar.
- Enligt SCBs statistik är knappt hälften av asylinvandrarna och deras anhöriga i arbete efter sju år. Efter tretton år är cirka 60 procent av asylinvandrarna och anhöriga i arbete, varefter ökningen börjar plana ut.
- Bland de syrier som anlände till Sverige under perioden 2011-2015 är det bara 15 procent som har eftergymnasial utbildning på minst tre år eller längre, enligt SCB.