Syre. | 10 maj

Syrepumpar ska ge nytt liv i havet

Byfjorden i Uddevalla är syrefri och livlös under 15 meters djup. Nu ska syrepumpar få liv i döda havsbottnar och få tillbaka fisk och annat djurliv.

Syrepumpar ska ge nytt liv i havet
Pumparna som ska hjälpa Byfjorden att bli full av liv igen finns utanför Rödön och startades i måndags. Foto: Lars-Olof Axelsson/Stiftelsen Byfjordens framtid

När det är syrefritt blir också bottenvattnet dödligt för de allra flesta organismer, eftersom det bildas giftigt svavelväte när det saknas syre. Nu startar ett projekt med syrepumpar för att få liv i vattnet igen. När syrerikt ytvatten pumpas ner i djupare vattenlager blir det en större omblandning i djupvattnet, och det giftiga svavelvätet oxideras och försvinner gradvis. Det gör att fiskar och andra organismer överleva och fortplanta sig. En annan positiv effekt är att syret stoppar läckage av fosfor från Byfjordens botten, som bidrar till övergödning av havet.

I måndags startades två syrepumpar utanför Rödön igång. Projektet med syresättningen drivs av Stiftelsen Byfjordens framtid i samverkan med Göteborgs universitet och Uddevalla kommun, samt Uddevalla energi, Uddevalla hamnterminal och flera lokala företag.

– Nu vill vi få liv i Byfjorden, det kommer att bli väldigt roligt att få se när livet stegvis kommer tillbaka ner på djupet, med allt från borstmaskar upp till stora torskar. Projektet med syresättning är unikt och sätter verkligen Uddevalla på kartan. Det har redan väckt internationellt intresse, ett kanadensiskt tv-team kommer hit och filmar i juni, säger Lars-Olof Axelsson, eldsjäl och initiativtagare från Stiftelsen Byfjordens framtid.

Uddevalla kommun bidrar med 2,6 miljoner kronor för inköp och drift av syrepumparna i Byfjorden under en treårsperiod. Under denna tid kommer mätningar att ske av bland annat syrehalt. Projektet ska också undersöka hur djurlivet på bottnarna och i vattnet utvecklas. Redan inom ett par veckor räknar man med att se de första effekterna av pumpningen.

Källa: Uddevalla kommun

Publicerad 10 maj 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.