Syrepumpar ska ge nytt liv i havet
Byfjorden i Uddevalla är syrefri och livlös under 15 meters djup. Nu ska syrepumpar få liv i döda havsbottnar och få tillbaka fisk och annat djurliv.
När det är syrefritt blir också bottenvattnet dödligt för de allra flesta organismer, eftersom det bildas giftigt svavelväte när det saknas syre. Nu startar ett projekt med syrepumpar för att få liv i vattnet igen. När syrerikt ytvatten pumpas ner i djupare vattenlager blir det en större omblandning i djupvattnet, och det giftiga svavelvätet oxideras och försvinner gradvis. Det gör att fiskar och andra organismer överleva och fortplanta sig. En annan positiv effekt är att syret stoppar läckage av fosfor från Byfjordens botten, som bidrar till övergödning av havet.
I måndags startades två syrepumpar utanför Rödön igång. Projektet med syresättningen drivs av Stiftelsen Byfjordens framtid i samverkan med Göteborgs universitet och Uddevalla kommun, samt Uddevalla energi, Uddevalla hamnterminal och flera lokala företag.
– Nu vill vi få liv i Byfjorden, det kommer att bli väldigt roligt att få se när livet stegvis kommer tillbaka ner på djupet, med allt från borstmaskar upp till stora torskar. Projektet med syresättning är unikt och sätter verkligen Uddevalla på kartan. Det har redan väckt internationellt intresse, ett kanadensiskt tv-team kommer hit och filmar i juni, säger Lars-Olof Axelsson, eldsjäl och initiativtagare från Stiftelsen Byfjordens framtid.
Uddevalla kommun bidrar med 2,6 miljoner kronor för inköp och drift av syrepumparna i Byfjorden under en treårsperiod. Under denna tid kommer mätningar att ske av bland annat syrehalt. Projektet ska också undersöka hur djurlivet på bottnarna och i vattnet utvecklas. Redan inom ett par veckor räknar man med att se de första effekterna av pumpningen.
Källa: Uddevalla kommun