Svindlande brandkrav

Allt fler vill bygga på höjden, vilket ställer stora krav på brandsäkerheten. Energi & Miljö tittade närmare på kvarteren Lusten och Brovakten i Stockholm, som båda reser sig mer än 20 våningar över marken.

Stockholms bästa utsikt finns numera från taket på det nya hyreshuset i kvarteret Lusten på Kungsholmen. De 24 våningarna når 78 meter över marken och däruppe har man fri sikt i 360 grader. I norr syns Solna och de två höghusen i Kista. I sydöst breder innerstaden ut sig med glittrande vatten här och där. I alla fyra hörnen på taket sitter röda flygfyrar. Det här är det högsta hyreshuset i Sverige just nu och Bromma flygplats ligger inte så långt bort. Det vita höghuset är fyra våningar högre än grannhusen i kvarteret Brovakten. Även de reser sig imponerande högt över marken, som två svarta försvarstorn på var sin sida om Essingeleden. Men de har inte fått några flygfyrar på taket. Det krävs förstås stor noggrannhet med brandsäkerheten när husen är så här höga. Ingen brandstege i världen når så högt, och att försöka rädda sig genom att klättra på en stupränna är inte möjligt. Det finns helt enkelt inga synliga stuprännor. All evakuering och brandbekämpning måste ske inifrån. Det är visserligen den vanligaste metoden i de flesta flerbostadshus numera. Men i kvarteret Lusten finns inget alternativ.

Bara ett trapphus
Därför har brandkonsulten och byggherren fått lägga extra ansträngning på en säker brandlösning. De började projekteringen när det fortfarande var BBR 18 som gällde. Då var kraven att hus med över 16 våningar skulle ha två trapphus för evakuering och brandbekämpning. Kommunen var tveksam till att godkänna en annan lösning. Men byggherren Familjebostäder stod på sig och ville ha bara ett trapphus, eftersom två trapphus kräver avsevärt större yta.
– Därför gjorde vi en alternativ utformning med ett trapphus med övertryck, luftslussar, en brandbekämpningshiss och sprinkler på alla våningsplan. På det här sättet menar vi att huset faktiskt blir säkrare än ett hus utan sprinkler men med två trapphus, säger Mattias Skjöldebrand hos Brandkonsulten AB.

Två trappor ner från taket, under våningsplanet som rymmer fastighetens ventilationscentral, finns den översta bostadsvåningen. Här har fyra lägenheter sina ytterdörrar ut mot hisshallen med de två hissarna. På väggen mittemot hissen står våningsplanet angivet i stora siffror som räcker från golv till tak.
– Det är viktigt för den som kliver ut ur hissen att snabbt få veta vilken våning han eller hon är på, säger Mattias Skjöldebrand.
Alldeles bredvid hissarna leder en luftsluss med två glasdörrar ut till trapphuset. Dörrarna av brandglas som tål cirka 800 grader i åtminstone 30 minuter gör det lätt för de boende att se var trappan är. Luftslussen hjälper till att hålla brandröken borta från trapphuset där det också råder ett litet övertryck. Mattias Skjöldebrand är noga med att visa en viktig speciallösning som finns mellan dörrarna.
– Vanligtvis ska stigarledningen för brandkårens vatten finnas i trapphuset, men här har vi valt att sätta det i luftslussen. På så vis undviker man att dörren står öppen mot trapphuset, säger han.

Luckan öppnas automatiskt
Den som har höjdskräck ska inte titta ner mellan trappräckena från 22:a våningen. Bättre är då att titta upp i taket. Där finns en sprinkler och den obligatoriska rökluckan som kan anas bakom ett vitt skyddsgaller. Om en rökdetektor utlöser brandlarmet öppnar luckan automatiskt och en fläkt nere i källaren börjar blåsa luft upp genom trappen. Om allt fungerar som det ska blir genomventilationen en till två meter per sekund i maximalt fast flöde.
– För att få högre tillförlitlighet har vi använt ett vanligt motorspjäll med säkerhetsställdon, så om något blir fel ställer sig luckan automatiskt i öppet läge, säger Mattias Skjöldebrand.
För att luftflödet ska bli som det är tänkt bör alla fönster och dörrar in till trapphuset vara stängda. Det kan förstås hända att någon dörr råkar vara öppen och då finns en alternativ plan. Tryckgivare i taket känner av trycket i trapphuset och om övertrycket blir mindre än 50 Pascal börjar rökluckan stänga igen. Eventuell rök får då ta en annan väg ut än genom luckan, exempelvis in genom den dörr som är öppen. Det viktigaste är att utrymningstrappen hålls fri från rök.

Ingen risk för svindel
Trapphuset är ljust med vita väggar och en rad små fönster där den vidunderliga utsikten kan anas. Eftersom trappan är så bred blir risken för svindel minimal. Här kan också räddningstjänsten på väg upp komma förbi mötande boende på väg ner. Fast för att vinna tid kan det tänkas att brandmännen i stället tar hissen.
Vid ett utlöst brandlarm åker båda hissarna automatiskt ner till bottenplanet och stannar där. Sedan kan bara räddningstjänsten manövrera brandbekämpningshissen med en speciell nyckel. Kanske vill brandmännen kliva av på våningen under branden för att släcka därifrån, eller så kanske någon äldre person som har svårt att gå behöver evakueras via hissen.

Reservkraft i räddningshiss
Det som skiljer brandbekämpningshissen, även kallad räddningshiss, från en vanlig hiss är till exempel att all elutrustning ska tåla vatten och att elmatningen ska säkras med reservkraft eller en annan alternativ strömförsörjning. Det ska vara övertryck i hisschaktet och i botten av schaktet ska finnas en grop med en pump i, så att vatten från exempelvis sprinkler inte stiger upp utan evakueras bort. En öppningsbar lucka i hissens tak gör det möjligt att klättra ut där. Även i de svarta höghusen några kvarter bort finns trycksatta räddningshissar som kan användas av räddningstjänsten. Den stora skillnaden här är att varje lägenhet har tillgång till två trapphus, dock utan sprinkler.  BBR ställer inga krav på sprinkler och i nya BBR 19 finns inte heller längre något krav på två trapphus. I stället finns detta med som rekommendation i rådstexten. Det gör att brandskyddet i alla höghus över 16 våningar, där brand kan medföra stor risk för personskada, måste dimensioneras analytiskt objekt för objekt.
Brandskyddet i kvarteret Brovaktens högdelar utfördes så långt som möjligt enligt BBR:s metod för förenklad dimensionering, och kompletterades med skyddsåtgärder på grund av byggnadens höjd.
– För att ytterligare öka tillgängligheten till utrymningsvägarna har samtliga lägenhetsdörrar dörrstängare, vilket minskar risken för brand- och brandgasspridning. Sprinkler hade inte gjort så stor skillnad, eftersom det finns två trapphus varav det ena är trycksatt, säger Tomas Fagergren hos Brandskyddslaget AB som dimensionerat installationsbrandskyddet.

Stora tryckskillnader
Den största utmaningen vid dimensioneringen av höghus är den termiska tryckskillnaden som kan uppstå när det är riktigt kallt ute, menar Tomas Fagergren. Vid minus 20 grader ute och plus 20 grader inne ger det en tryckskillnad på ungefär två Pascal per meter. Om huset är 100 meter högt blir det totalt 200 Pascal. Det kan leda till konstiga tryckskillnader eftersom varm luft stiger. I värsta fall kan luftflöden börja gå åt fel håll.
– Som tur är finns det bra datormodeller numera för att räkna på det här, säger Tomas Fagergren.
Längst ned i det vita höghuset i kvarteret Lusten finns fläktarna som suger in frisk luft från gatan och blåser iväg den upp i huset om brandlarmet går. Den ena fläkten trycker in luft i trapphuset med sex kubikmeter i sekunden, den andra blåser in luft i räddningshissen med cirka tre kubikmeter per sekund. I källarplanet finns också dieselmotorn som går igång om all annan ström bryts. Här finns även sprinklercentralen som tar in vatten från en egen vattenledning i gatan. Tre röda pumpar står redo för uppdrag – en ordinarie, en reserv och en för stigarledningen. Om vattentrycket högst upp i huset inte är tillräckligt går det att höja manuellt.

Lätt att manövrera
Hela brandsystemet går att kontrollera från en kontrollpanel i bottenvåningen. Vanligtvis är alla spjällfunktioner och fläktar automatiskt styrda, men om något går snett kan brandkåren manövrera all teknik manuellt. Det är enkla kontroller – av/på, öppna/stänga, starta/stoppa. På displayen kan brandmännen se på vilken våning något har hänt.
– Det ska vara enkelt så att även en brandkår som aldrig varit här förut kan manövrera det hela, säger Mattias Skjöldebrand och visar en inplastad instruktionssida som ligger i skåpet under kontrollpanelen.
– Det värsta som kan hända är att någon tror att de ska stänga av allting. Då kan de förstöra en hel del.
Både Brandkonsulten och Brandskyddslaget nämner Kista Science Tower som förebild för sin dimensionering. Kontorshuset är ett av världens högsta hus med bara ett trapphus och är en av anledningarna till att BBR ändrades. Nybyggda, 35 våningar höga, Victoria Tower har också bara en trappa och ska klara sig med ett avancerat system med hissar som ska gå att använda för utrymning under brand.
– Men vi tror inte riktigt på att ha hissar i stället för trapphus. Det krävs mycket av tekniken för att det ska fungera på rätt sätt. Möjligen kan det gå bra om hissarna och trapporna finns bredvid varandra, men om de är på olika ställen blir det ologiskt för människan, säger Mattias Skjöldebrand.

Fler sprinkler önskas
Han vill också gärna slå ett slag för sprinkler som han tycker används för litet i Sverige.
– Det är förvånande att inte fler vill sprinkla i bostäder, för det släcker bränder oavsett vilken våning du bor på. Problemet är nog kostnaden. Ingen i Sverige tycker ju att det är för billigt att bygga…
Ett sprinklerhuvud kostar cirka 2 000 kronor. I kvarteret Lusten blev den totala kostnaden runt en miljon kronor.
– Det kostar att bygga högt, så kvadratmeterkostnaden blir högre. Stommen måste vara kraftigare och det blir längre imkanaler, med mera. Men vill man ha centrala lägen så måste det bli så, säger Mattias Skjöldebrand.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 10/2012 sidan 24-27

  • FAKTA: Lika men ändå olika
    Högdelarna i kvarteren Lusten och Brovakten reser sig båda mer än 20 våningar över marken, men deras brandlösningar skiljer sig åt.
  • Lusten:
    24 våningar
    Ett trycksatt trapphus
    Sprinkler på varje våningsplan
    Trycksatt räddningshiss som ventileras genom röklucka i taket
  • Brovakten:
    20 våningar
    Två trapphus varav ett trycksatt
    Inga sprinkler
    Trycksatt räddningshiss som ventileras genom automatiskt öppnande fönster vid varje våningsplan
Publicerad 18 oktober 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.