Solceller | 25 mar 2015

Sverige fördubblar solcellskapaciteten – för fjärde året i rad

Solceller fortsätter att öka i Sverige. 2014 installerade vi 36,2 MW, vilket är nästan dubbelt så mycket som 2013 års 19,1 MW. Många vill investera i solceller för miljön, ekonomin och känslan av självförsörjning.

Sveriges solcellsmarknad har tidigare mest bestått av fristående solcellssystem som inte är uppkopplade mot elnätet. På senare år har de nätuppkopplade solcellssystemen ökat. Privatpersoner och företag bidrog till att fördubbla den nätuppkopplade solcellskapaciteten i Sverige under 2014 med 35,1 MW.

Den sammanlagda solcellskapaciteten var 79,4 MW i slutet av 2014 och producerar uppskattningsvis 75 GWh per år. Det motsvarar den årliga energianvändningen i drygt 3 300 svenska eluppvärmda genomsnittshus, där användningen beräknas vara 22 700 kilowattimmar per år/hus.

– Sveriges installerade effekt är fortfarande mycket låg i jämförelse med de länder som ligger främst. Italien får i dag cirka tio procent av sin totala elproduktion från solen medan Sverige bara får 0,06 procent. Vi ökar alltså från en mycket låg nivå, säger Johan Lindahl på Uppsala universitet som har tagit fram den svenska statistiken på uppdrag av Energimyndigheten.

– Allmänheten har överlag en väldigt positiv inställning till solceller och det som är unikt med tekniken är att det hypotetiskt finns flera miljoner potentiella investerare, som kan ha helt olika anledningar att installera solceller. Vissa gör det för ekonomins skull, andra för miljön eller för känslan av att vara självförsörjande, säger Johan Lindahl.

Energimyndigheten hanterar Elcertifikatsystemet som är ett ekonomiskt stöd till producenter av förnybar el. Idag finns 1 300 solcellsanläggningar registrerade i systemet men det finns betydligt fler ute i samhället.

– Det är många som söker elcertifikat för solcellsanläggningar, både privatpersoner och företag. Ansökningarna fortsätter komma in i hög takt och vi ser inga tecken på att trenden håller på att mattas av, säger handläggaren Carolina Fröberg på Energimyndigheten.

Nytt för 2015 är skattereduktionen som trädde i kraft i början av året. Det innebär att privatpersoner som levererar el till nätet kan få 60 öre extra per kWh från staten, utöver ersättningen från elhandlaren. Skattereduktion söker man hos Skatteverket.

För att räknas som mikroproducent och ha möjlighet att få skattereduktion får säkringen i anslutningspunkten inte överstiga 100 ampere. Utöver det finns möjligheten att söka elcertifikat och få en extra intäkt, även för dem med en säkring som överstiger 100 ampere.

Att solceller ökar i Sverige gör att vi följer den globala trenden med växande solcellsmarknad, som främst drivs av Kina och Japan.

 

 

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 25 mars 2015

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.