Operationsluft | 15 dec 2023

Svenskt projekt för att få renare operationssalar

Nu har den första resan till Demokratiska republiken Kongo gjorts för att utreda hur man ska kunna förbättra luftkvaliteten i operationsrum i sjukhus.

Svenskt projekt för att få renare operationssalar
CIT Renergy undersöker vad som behövs för att minska smittspridning i operationsrum i låginkomstländer. Foto: Privat

För att svara på en efterlysning från Världshälsoorganisationen WHO, har CIT Renergy i Göteborg försökt ta reda på vad som behövs för att minska smittspridning i operationsrum i låginkomstländer och hitta metoder för att minska spridningen, vilket Energi & Miljö skrev om i nr 3/4 2023.

Nu har projektledaren Daniel Olsson och Lars Ekberg, båda från CIT Rener­gy, samt Jörgen Rutegård, som är svensk kirurg och som jobbat i låginkomstländer, rest till Demokratiska republiken Kongo. Deras uppgift var att undersöka vilka förutsättningar som finns i de sjukhus där man vill sätta in installationer om ett år. Installationerna ska sättas in i två operationsrum i två sjukhus som ligger i staden Bukavu på gränsen till Rwanda.

Daniel Olsson och Lars Ekberg, båda från CIT Renergy, på plats i Kongo. Foto: Privat

– Vi ska installera luftrenare och tilluftsfläktar som ska se till att det blir ett övertryck som får en riktning bort från operationsrummet. Luftrenarna ska se till att det blir ren luft i operationsrummen. Tekniken bygger på elektrostatisk filtrering (uppladdning av partiklar), säger Daniel Olsson.

När trion besökte Kongo fanns det möjlighet att se ett antal operationer och då noterades öppna operationsdörrar, otäta konstruktioner, städrutiner med mera.

Tanken är att systemet, jämfört med traditionell ventilationsteknik för operationsrum, ska vara betydligt billigare att köpa och billigare att ha i drift och vara enkelt att sköta

Det gruppen från Sverige gjorde var att mäta luftkvalitet i form av partiklar och bakterier som mättes med nedfallsplattor. (Runda plattor placeras utan lock nära operationssåret.

Efter inkubering räknas antal kolonier på plattan.) De använde två system, det ena kallas passivt, vilket innebär att man lägger en nedfallsplatta – där det finns ett slags sojagelé på plattan – där bakterier kan växa till bakteriekoloni efter ett par dagar.

Det andra systemet är att man stoppar in plattan i en maskin som suger igenom luft. Man mätte också ljud, koldioxid, luftfuktighet, temperatur och hur många personer det var i operationsrummen.

– Tanken är att systemet, jämfört med traditionell ventilationsteknik för operationsrum, ska vara betydligt billigare att köpa och billigare att ha i drift och vara enkelt att sköta. Möjligtvis får vi acceptera textilfilter i tilluftsfläkten, men luftrenarnas filter kommer kunna tvättas i vatten och i sin helhet satsar vi på att få ett väldigt hållbart system, säger Daniel Olsson.

Publicerad 15 december 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.