Svenska småhusägare köper mindre energi

Sedan 2001 har den köpta energin för uppvärmning och varmvatten minskat med en sjättedel i småhus. Under förra året använde ett småhus i genomsnitt 21 400 kWh köpt energi för uppvärmning och varmvatten. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

År 2012 och 2001 var ungefär lika varma vilket gör dem lämpliga att jämföra då temperaturen påverkar energianvändningen för uppvärmning relativt mycket.  Siffran för 2001 var 25 500 kWh för uppvärmning och varmvatten medan siffran för 2012 var 21 400 kWh, vilket innebär att den köpta energin i småhus har minskat med en sjättedel. Under 2012 och 2011 var energianvändningen i stort sett densamma. Ovanstående siffror inkluderar även hushållsel för eluppvärmda småhus men inkluderar inte upptagen värmeenergi från värmepumpar.

– Den viktigaste förklaringen till att svenska småhusägare har köpt allt mindre energi mellan åren 2001 och 2012 är sannolikt den omfattande installationen av värmepumpar i Sverige, säger Lars Nilsson vid Energimyndigheten.

År 2012 hade 958 000 småhus någon typ av värmepump. Detta motsvarar nära hälften av landets småhus. Siffran kan jämföras med 2003 då 244 000 småhus hade värmepump. Antalet har därmed ökat med nästan 300 procent på nio år.

Oljeanvändning för uppvärmning har minskat kraftigt i småhus

Användningen av olja uppgick till 9 TWh 2001 och 1 TWh 2012. Detta är en minskning med 8 TWh eller 90 procent.

År 2012 ingick uppskattningsvis 1 937 000 småhus i den undersökta populationen.

Populationen kan kortfattat sägas utgöras av följande typer av småhus:

• friliggande en- och tvåfamiljshus

• rad- och kedjehus

• helårsbostad med lokaler

• småhus på lantbruksfastigheter

• används för permanent boende.

Statistiken baseras på en urvalsundersökning som vänder sig till ca 7000 ägare av småhus. Svarsfrekvensen för undersökningen var 62,5 procent. Syftet med statistiken är att ge information om uppvärmningssätt, energianvändning och om hur areorna används i det befintliga beståndet av småhus. Statistiken utgör underlag för bland annat energibalanser, nationalräkenskaper och rapportering till Eurostat. Undersökningen har genomförts sedan 1977.

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 10 oktober 2013

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.