Svensk standard ger energisnålare blandare

En standard för energiklassning av blandare presenterades nyligen (se även Energi & Miljö nr 4/12). Effektiviteten bedöms utifrån en rad faktorer. Vägen till en märkning har varit lång.

Sommaren 2000 bjöd dåvarande LIP-kansliet (Stockholms stads kansli för det lokala investeringsprogrammet) och Energimyndigheten in alla armaturtillverkare att delta i en teknikupphandling med syfte att få fram så energisnåla armaturer som möjligt. LIP-kansliet fick ansvaret för kravspecifikation, tävlingshandlingar och utvärderingar. Myndigheten svarade för beställargruppen, som bestod av representanter från Husbyggnadsvaror HBV Förening, AB Familjebostäder, JM AB, Villaägarförbundet samt SBC Bostad, och information om de färdiga resultaten. Det fanns också en expertgrupp. Men när anbudstiden löpt ut hade endast ett bidrag kommit in, som testades hos Norges Byggforskningsinstitutt.
Teknikupphandlingen initierades av beställargruppen, som efter tävlingstidens slut enligt uppgift från Energimyndigheten har beställt minst 11 000 armaturer med delfinansiering av myndigheten.

Energimärkning
En uppföljning på teknikupphandlingstävlingen kan det SIS-standardiseringsprojekt sägas vara som startade för fem år sedan. Arbetet stod klart med sina första två standarder för energiklassning i samband med Nordbygg i år. Samtidigt visade också de tre svenska blandartillverkarna Mora Armatur, FM Mattsson samt Villeroy & Boch Gustavsberg – som samtliga deltagit i framtagandet av standarderna – blandare som märkts med den nya standarden.
Den uppmätta energianvändningen ger en klassning från A till G, enligt samma system som för exempelvis vitvaror.  Klassningens övergripande syfte är att tekniska lösningar ska utvecklas som får användaren att bruka mindre volymer varmvatten.
Standarderna SS 820000 behandlar en metod för att bestämma energieffektivitet hos tvättställs- och köksblandare, medan SS 820001 behandlar en metod för att bestämma energieffektiviteten hos termostatblandare för dusch. Fabrikanter ska kunna lämna in sina blandare till ett ackrediterat testlaboratorium som sedan testar produkterna efter standarderna.

Summering av faktorer
Energieffektiviteten beräknas på en summering av flera olika faktorer; inställning på reglerspak, flöde, blandvattentemperatur, distributionstryck, distributionstemperaturer och spoltid (egentligen avsköljningstid, man har för detta ändamål mätt hur lång tid det tar för en viss volym vatten att skölja bort en fläck från en trasa).
Ordförande i den tekniska kommitté (TK 519, Energimärkning) som tagit fram standarden är Kjell-Åke Henriksson, som redan för tio år sedan var JM:s ledamot i beställargruppen som arbetade med teknikupphandling av blandare.
– Många som deltog i teknikupphandlingstävlingen för tio år sedan har varit med i den SIS-kommitté som tagit fram standarderna, säger han.

Energimärket diskuterades
I gruppen ingår också projektledare Åsa Wahlström, CIT, tillsammans med en arbetsgrupp från bland andra tre svenska blandartillverkare, myndigheter, och även avnämare som Ikea.
– Själva energimärket har varit föremål för diskussioner, bland annat har tillverkarna varit måna om att det på märket ska framgå volymflödet, säger Kjell-Åke Henriksson.
En annan springande punkt har varit duschstandarden.
– För att man ska kunna göra testerna måste både duschslang och stril vara med. Men i många fall säljs ju sakerna separat, och då kan de ju vare sig testas eller märkas. Vi har därför haft diskussioner om vikten av att det är själva paketet som märks och inte de enskilda delarna.
Enligt Kjell-Åke Henriksson kommer JM, som varje år köper in mellan 9 000 och 12 000 blandare, att i fortsättningen kräva av leverantörerna att dessa kan leverera energimärkta blandare. 

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 5/12 sid 30

  • Oras: Vi inväntar en harmoniserad europeisk standard”
    Den finska blandarleverantören Oras valde att inte delta i arbetet med att ta fram en svensk standard för energimärkning. Orsaken är enligt Oras svenska produktchef, Patrick Holmberg, att man väljer att invänta en harmoniserad europeisk standard.
    – Vi var inbjudna men valde att avstå i väntan på en harmoniserad europeisk standard.

    Han pekar också på att den nya svenska standarden inte tar hänsyn till andra blandartyper än de med spak, alltså ettgreppsblandare, medan en harmoniserad europeisk standard med största sannolikhet även kommer att fokusera på beröringsfria blandare.
    – Vi vill gärna att en standard för energimärkning av tappvattenarmatur ska kunna tillåta nya innovationer och inte begränsas till endast en typ av blandare som funnits på marknaden i snart 40 år.
    – Det finns påbörjade standardiseringsarbeten i flera EU-länder och blir det en harmoniserad europeisk standard så kommer de nationella att upphöra. Blir det däremot beställarkrav på den svenska standarden så kommer vi sannolikt att behöva omvärdera vårt beslut. Det är ju inte så att våra produkter inte klarar märkningen, det skulle vi klara av. Men initialt har vi valt att avvakta.
    MK

  • Ostnor:  ”SIS-standard gav tyngd”
    Att arbeta med SIS för att göra en svensk standard för energimärkning skapar större möjligheter att få igenom de svenska önskemålen kring standardkrav på EU-nivå, än om branschen själv skulle utvecklat en standard. Det menar Bengt Andersson, ledamot i den arbetsgrupp TK 519 som utarbetat certifieringsreglerna och standarderna för testning inom SIS. Han är grupp/programchef inom Ostnors FoU-avdelning. Inom Ostnor AB arbetar man med varumärkena FM Mattsson och Mora Armatur, som båda visade upp energimärkta blandare på Nordbyggmässan i mars.
    – Att vi gick med i standardiseringsarbetet för sex år sedan berodde på att båda varumärkena arbetar aktivt med att minska energianvändningen genom att utveckla smarta funktioner i våra produkter, vilket låg i linje med den blivande standarden.
    – Skulle branschen valt att gå vid sidan av SIS hade det blivit mer besvärligt, eftersom de standarder projektet då utvecklat inte skulle fått samma tyngd som de har nu, SIS är ju officiellt organ för Sverige i internationella standardsammanhang.

    Att fokus legat på köks- och tvättställsblandare (SS 8200000) och termostatblandare för dusch (SS820001), menar han beror på att det inte gått att greppa över mer i första läget.
    – I inledningen av standardiseringsarbetet gjorde projektet en gallring av olika typer av blandare och kom fram till att börja med de som nu är standardiserade. Det är ändå den största delen av blandarna på marknaden som har den utformningen. Det är inte alls uteslutet att projektet i nästa steg kan ta fram standarder för andra blandartyper, exempelvis elektroniska.
    Arbetet med att ta fram standarderna har tagit omkring sex år.
    – Man kan tycka att det har tagit lång tid, men arbetet bakom har också varit stort. Det har nu presenterats på EU-nivå, och tanken är väl att framtagning av framtida standarder egentligen ska ske på den nivån, inte på nationell nivå. Förutom att vi tagit fram standarder, finns det motsvarigheter i både Tyskland och England, dock med egna parametrar och värden. Att det kommer flera olika energimärkningar i olika länder är i grunden olyckligt, eftersom det blir svårt för konsumenterna att kunna göra rättvisa jämförelser mellan olika blandares egenskaper.
    MK

Publicerad 15 maj 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.