Svensk kylteknik på export

Att kyla isbanor med koldioxid har testats i Katrineholm. Nu kommer kanadensiska kylföretag på besök för att lära sig hur man gör.

Det system för kylning av is i isbanor som utvecklats vid Sveriges Energi- och Kylcentrum (SEK) hos IUC i Katrineholm har gått på export.
Enkelt uttryckt bygger systemet på att koldioxid används för kylning av banorna och kopparrör för distribution av kylan, istället för plaströr. Systemet sägs vara energieffektivare än konventionell teknik, och den första installationen i Sverige gjordes för några år sedan i en ishockeyhall i Katrineholm. Nu finns tekniken även utomlands.
– Den första ishallen i Nordamerika där man använt denna teknik är i drift sedan några månader. Till skillnad från Katrineholm, som var ett kaskadsystem med värmeväxlare mellan koldioxiden och ammoniaken, är anläggningen i Quebec transkritisk, vilket innebär att det är ett direktexpansionssystem. Det blir det första systemet i världen med sådan teknik, säger Jörgen Rogstam, laboratoriechef hos SEK.

Enligt Jörgen Rogstam blir den kanadensiska lösningen billigare än den i Katrineholm tack vare att man bland annat slipper en mellanväxlare och att koldioxidkompressorer är vanliga för butikskyla, vilket förbilligar inköpet av kylmaskiner.

Kanada som helhet har cirka 2 400 ishallar för ishockey och bara delstaten Quebec har över 360 vilket ska jämföras med Sveriges 341. I Kanada används det än i dag mycket köldmedium R22 för isbanekyla, vilket ska fasas ut under nästa år och det gör att den potentiella marknaden blir mycket stor.
– Andelen R22-anläggningar enbart i Quebec är 90 procent, så det finns många som måste konverteras. Därför kommer nu kanadensiska kylföretag hit till Sverige för att på plats se hur vi byggt upp tekniken för att lära känna den.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 11/2010 sid 12

Publicerad 26 november 2010

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.