TEMA SJUKHUS | 2 dec 2020

Svårt hantera termiskt klimat i operationsrum

Svårt hantera termiskt klimat i operationsrum
Temperaturkraven i operationssalar varierar – kirurgen vill ha svalt, anestesipersonalen varmare. Foto: Istockphoto

Hur klaras det termiska klimatet i ett operationsrum – och vilka krav måste uppfyllas?

Olika temperaturkrav är ett omdiskuterat problem på operationsavdelningar. I en operationssal finns ett flertal olika yrkeskategorier som var och en har krav på det termiska klimatet, beroende på fysisk aktivitet och kläder, liksom att olika patientgrupper kan ha önskemål. När det gäller patienter värms de ofta med hjälpmedel och därmed kan operatörerna (kirurger och operationspersonal) ha en lägre arbetstemperatur.

Kirurgen bestämmer oftast temperaturnivån, vilket gör att de andra som står i luftströmmen ligger på 0,4 meter per sekund för att klara hygienkraven.

I ett examensarbete från 2018, ”Kritisk kunskapssammanställning av operationssalsdesign”, dras liknande slutsatser utifrån kraven från internationella standarder. I dessa konstateras att om temperaturen sammantaget varierar mellan 17 och 27 °C, lufthastigheten mellan 0,13 och 0,35 m/s och att temperatur på inkommande luft ska komma med en, två graders undertemperering mot rumstemperaturen med ett LAF-system är det omöjligt utifrån klimat PMV och PPD att tillgodose en korrekt termisk komfort för samtliga i salen.

En region där man konstaterat att det termiska klimatet i operationsrum inte är så lätt att hantera är Region Västernorrland. Våren 2017 skedde första inflyttningen i Nya Operationscentrum Sundsvall. Man hade då tillgång till 14 operationssalar, varav en är en hybridsal.

Sundsvalls sjukhus har byggt ett nytt operationscentrum. Foto: Eva Coos Berglund

– Det finns normer för luftomsättningar för att få renhet på luften i salen, rätt fuktnivå och termiskt klimat. Det vi märkte i Sundsvall var att utrustningen och belysningen ger lägre värmeavgivning i salarna än vi bedömt vilket medförde problem med temperaturen. Operationssalarnas cirkulationsluftmängder, i kombination med lätt undertemperering av luften över LAF-taket, ger större kyleffekt än den värmelast som människor och utrustning avger. Då sjunker temperaturen sakta i rummet när den ligger i drift. Det här var ett nytt fenomen som vi inte riktigt förutsåg, konstaterar Per-Olof Wikström, vvs-specialist på Region Västernorrland i Sundsvall.

Detta upptäcktes då man testade alla funktioner i operationssalarna.

– Vi ville ju säkerställa alla funktioner innan verksamheten tog över, så vi utförde bland annat röktester för att säkerställa rätt luftrörelser. Vi har även flödesmätt och tryckprovat alla salar. Dessutom genomförde vi ordentliga funktionsprov för att säkerställa salarnas reglersystem och alla driftlägen. Rummets alla tekniska system styrs från en i rummet placerad touchpanel.

Beroende på vem som opereras (barn/vuxen) och typ av operation kan det krävas olika temperaturer i salen. Upplevelsen av klimatet är även kopplat till arbetsuppgift och klädsel.

– Men det vi sett är att i stora salar med låg värmeavgivning så sjunker temperaturen sakta under operationstillfället om vi inte tillför extravärme.

I Sundsvall har man i efterhand satt in takvärme i vissa operationssalar för att tillföra värme så att salen klarar av att bibehålla den inställda temperaturen.

– Denna funktion har fungerat bra. Värmen tillförs i ytterkant på salen. Men det gör också att om man sitter direkt under den så känner man av värmestrålningen. Nu har vi har placerat dem så att de inte påverkar operationsområdet.

Värmarna installerades direkt efter det att bygget var färdigställt, men innan salarna togs i drift.

Just nu pågår systemhandlingsskede för bygge av ett antal operationssalar i Örnsköldsvik, men här har man olika idéer för att klara det termiska klimatet – kanske blir det väggvärme som baslast.

– Sådana system måste ha en ganska snabb respons. Det blir svårreglerat med tröga system. Om man ska ändra temperatur i salen – kanske vattenburen värme inte är bäst, utan då kanske man ska nyttja sig av elpaneler som reagerar betydligt snabbare, konstaterar Per-Olof Wikström.

I februari 2016 invigdes första etappen av operationscentrum vid Centralsjukhuset i Karlstad. Sedan 2018 finns 21 operationssalar. Peter Hultman är tidigare vvs-expert på Region Värmland och numera vvs-konsult hos VVS-Plan i Karlstad:

– Eftersom det är ett nytt hus, har vi egentligen liten transmission i kåken. Den värme som alstras i salen och från fläktmotorerna räcker nästan till för att hålla värmen. Vi har därför ingen tillsatsvärme i operationssalen. Den lilla tillsatsvärme som behövs erhålls via cirkulationsaggregatets värmebatteri. Även de nya fönstren ger kondens på utsidan vid vissa väderlekar. De har mycket lågt U-värde och det finns ingen risk för kallras. Allt är optimerat för att klara Leed Guldklass.

Örnsköldsviks sjukhus ska få nya operationssalar. Foto: Anneli Jernberg

Enligt Peter Hultman bestämmer kirurgen rumstemperaturen, vilket kan få konsekvenser för övrig personal. Rumstemperaturen är individuellt reglerbar via tilluftsflödet i samtliga operationssalar.

– Kirurgen bestämmer oftast temperaturnivån, vilket gör att de andra som står i luftströmmen ligger på 0,4 meter per sekund för att klara hygienkraven. De får ha på sig både mössor och västar för att klara värmen.

Enligt Peter Hultman ligger exempelvis omsättningen på cirka 100 per timme i en operationssal för implantatkirurgi.

– Med hög inblåsningshastighet behöver man inte ha undertemperatur för att få den rena luften att nå operationsområdet. Vid de tidsmässigt långa knä- och höftoperationerna är det de låga temperaturerna som gäller, eftersom de inte vill ha svettig personal.

Några termiska mätningar har inte gjorts, däremot utförs mätning av CFU-halten regelbundet. Nästa år ska två operationssalar byggas i det nuvarande sjukhuset i Torsby, där det, för att klara kallras, redan finns elslingor i fönstren. Där blir det LAF-tak och frånluft i hörnen.

 

Thomas Tell och Bengt Cederlund. Foto: Privat

Thomas Tell, vvs-konstruktör hos Afry i Skara, har tillsammans med läkaren Bengt Cederlund, Karolinska, gjort en utredning om mikrobiologisk renhet och arbetsmiljö för operations- och interventionssalar. I utredningen gjordes CFD-simuleringar och laboratorieförsök för olika inblåsningsprinciper vilket även resulterade i kunskap om det termiska klimatet i olika delar av en operationssal.

I utredningen konstateras att den SIS-standard som gäller, SS TS-10 ”Mikrobiologisk renhet i operationsrum – Förebyggande av luftburen smitta – Vägledning och grundläggande krav” anger en temperatur på 22±4 °C och samtidigt ≥21 °C i anestesi- och administrationsområdet. Olika utredningar har visat att vid 20 °C behöver anestesipersonalen använda extra kläder, och lägre temperatur än 20 °C i anestesiområdet bedöms inte som möjligt utan att få arbetsmiljöproblem. I labbförsöken visade det sig dock att sterilklädd personal med huva inte upplevde besvär med upp till 0,6 m/s i lufthastighet.

Text: Mark Kretz

Fakta

PMV och PPD

• PMV (Predicted Mean Vote) är att man upplever sig: +3 °C för varm, +2 varm, +1 något varm, -1 något kall, -2 kall, -3 för kall.
• PPD är förväntad procent missnöjda med den termiska miljön.

Publicerad 2 december 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.