Svårt få lagom varmt på teatern
Att projektera teatrar ställer särskilda krav. De interna värmelasterna varierar kraftigt, och det är lätt att det blir för varmt i salongen vid föreställning.
Teatrar ställer särskilda krav på ventilation, värme och kyla. Nederländske forskaren Peter van den Engel från Delfts tekniska universitet har med hjälp av bland annat CFD-simuleringar studerat innemiljön i två teaterlokaler och en multifunktionsarena. Han konstaterar bland annat att strålningsvärmen i regel underskattas, vilket leder till att temperaturen i salongen stiger under föreställningens gång.
Problem med kylningen
En av de undersökta teatrarna, Teater Castellum, är byggd 2005. Teatern innehåller två scener och tre biosalonger, café och restaurang. Teatersalongerna har haft problem med kylningen från början. Kall luft tillförs under stolarna i salongen, och kyleffekten är precis så stor som behövs för att kompensera värmen från en person. I en teatersalong finns många andra värmekällor, bland annat belysning, vilket leder till att värmen stiger i salongen med fyra grader (från 20 till 24 °C) under en fyra timmar lång föreställning. Genom att sänka tilluftstemperaturen till 17 °C kunde ett acceptabelt termiskt klimat uppnås. Men felen var flera, bland annat var styrningen av salongens luftbehandlingsaggregat gemensam med styrningen av inneklimatet i en foajé med mycket solinstrålning.
Felplacerade frånluftsdon
Peter van den Engel upptäckte också att frånluftsdonen var felplacerade i salongen. All luft togs ut ovanför scenen vilket ledde till att tilluft från de bakre raderna i salongen inte sögs ut, utan vände ned och träffade de främre stolsraderna. Frånluftsdon i taket ovanför parkett hade löst den delen av problemet.
– Målet med undersökningen är att ta fram en uppsättning enkla tumregler för de som ska projektera teatrar, säger Peter van den Engel.
Några av hans slutsatser är att teatersalonger i första hand ska kylas och värmas med vätskebaserade system, och att luftkonditionering visserligen behövs, men ska användas framför allt när teatern är fullsatt. Deplacerande ventilation är då ett bra val. Att kyla golven är en bra metod för att få en god termisk komfort, enligt Peter van der Engel.
Driften viktig
– Det är viktigt att en enda driftorganisation ansvarar för klimatsystemet, annars kan det ta åratal att lösa de problem som uppstår.
Att använda byggnadens termiska massa, placera frånluftsdon över värmekällor, dimensionera frånluftsystemet efter värmekällorna och att öka luftflödet per person är andra slutsatser av undersökningen.
Av Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 9/2010