Svårt att nå nollenergi
En högförbrukande småbarnsfamilj och brister i intrimningen har bidragit till att renoverade Villa Kyoto i Göteborg inte nått noll energianvändning. Men väl en rejäl minskning.
Renoveringen av Villa Kyoto i Göteborg ses som en av de mest omfattande energirenoveringarna av ett småhus i Sverige. En värmeläckande 70-talsvilla med elkostnader runt 30 000 kronor per år skulle förvandlas till ett välisolerat småhus med noll energibehov.
Namnet Villa Kyoto kommer från en arbetsmetod kallad Kyoto-pyramiden som fått sitt namn från klimatprotokollet som skrevs i Japan 1997. Metoden består av fem steg: 1 Minimera värmebehovet, 2 Minimera elbehovet, 3 Utnyttja solenergin, 4 Visa och reglera, 5 Välj energikälla.
Renoveringen av huset omfattar 27 energisparåtgärder – allt från byte av fönster, ytterdörrar och ny tilläggsisolering, till installation av behovsstyrd FTX-ventilation, avloppsvärmeåtervinning, solpaneler, solceller och byte till energisnåla vitvaror, TV och belysning.
I steg 4 sattes beröringsfria tappvattenarmaturer in samt automatiskt styrda isolergardiner i alla fönster och solavskärmande inre jalusier mot söder. I femte och sista steget installerades en mycket liten, specialbyggd markvärmepump.
Åtgärderna har enligt preliminära mätresultat lett till en minskning av den totala energianvändningen med över 80 procent: Från 141 kilowattimmar per kvadratmeter och år till cirka 17 kWh/kvm,år. Huset nådde alltså inte noll i nettoförbrukning under 2015 och inte heller plusenergistatus.
– Det berodde på brister i intrimningen av markvärmepumpen och ventilationen, att garaget värmdes upp och att huset beboddes av en trebarnsfamilj som behövde tvätta och torktumla mycket, berättar Erik Orvarson, projektansvarig för Villa Kyoto-projektet.
Sedan januari i år bor en ny familj med två tonårsbarn i huset som även ingår i Energimyndighetens program för nära-nollenergibyggnader med 34 demoprojekt i Sverige. Över 50 mätare är installerade, varav de flesta trådlösa. Dessa ska göra kontinuerliga mätningar fram till mars 2017.
– Mätresultaten blir spännande. Snart kan vi säga exakt vad som ger de största energibesparingarna i huset, säger Erik Orvarson.
Totalkostnaden för alla energisparåtgärder är preliminärt beräknad till 900 000 kronor före ROT-avdrag. Hur stor årlig besparing respektive åtgärd kalkyleras till visas i en simulator på projektets hemsida www.villakyoto.se.
Marie Granmar, ur Energi & Miljö nr 3/2016 sid 27