NORGE | 12 okt 2015

Studie avslöjar dåliga resultat för värmepumpar

15 värmepumpanläggningar för bostäder har undersökts i Oslo. Årsvärmefaktorn var inte speciellt imponerande, enligt undersökningen.

Det norska energiforskningsorganet Enova har tillsammans med den norska motsvarigheten till Energi- och Miljötekniska Föreningen, Norsk VVS Energi- og Miljöteknisk Forening, genomfört fältmätningar av värmepumpar i bostäder.

10 vätske-/vatten- respektive 5 luft-/vattenvärmepumpar har mätts, i området Oslo/Baerum för bostäder med en boyta på mellan 300 och 500 kvadratmeter. Till saken hör att de som installerade värmepump fick bidrag för detta, men att det då var villkorat med att mätutustning skulle installeras. Från och med i år får den som vill installera värmepump i Norge 10 000 kronor extra om man installerar mätutrustning. Mätpunkter var bland annat värmepumpens (kompressorns, cirkulations- och brinepumpens) elanvändning. Elanvändning för extra varmvattenberedare, tappvattenmängder och fukthalt utomhus mättes också.

Undersökningen visade huvudsakligen dåliga resultat för värmepumparna. Luft-/vattenvärmepumparna hade en genomsnittlig årsvärmefaktor på 1,73, med en variation från 1,14 till 2,27. Vätska-/vattenvärmepumparna hade en genomsnittlig årsvärmefaktor på 2,44, med en variation på 1,51 till 3,97.

De kritiska punkter som utredningen pekar på är bland annat val av värmepumpsystem, värmepumpmodell, storlek på värmepumpen i förhållande till byggnadens behov och systemuppbyggnad. Man fann också värmepumpar som projekteras för att klara även den kallaste dagen, vilket gjorde dessa överstora i förhållande, vilket i sin tur påverkade effektiviteten.

Mark Kretz, publicerad i Energi & Miljö, nr 10/2015, sidan 12

Publicerad 12 oktober 2015

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.