NORGE | 12 okt 2015

Studie avslöjar dåliga resultat för värmepumpar

15 värmepumpanläggningar för bostäder har undersökts i Oslo. Årsvärmefaktorn var inte speciellt imponerande, enligt undersökningen.

Det norska energiforskningsorganet Enova har tillsammans med den norska motsvarigheten till Energi- och Miljötekniska Föreningen, Norsk VVS Energi- og Miljöteknisk Forening, genomfört fältmätningar av värmepumpar i bostäder.

10 vätske-/vatten- respektive 5 luft-/vattenvärmepumpar har mätts, i området Oslo/Baerum för bostäder med en boyta på mellan 300 och 500 kvadratmeter. Till saken hör att de som installerade värmepump fick bidrag för detta, men att det då var villkorat med att mätutustning skulle installeras. Från och med i år får den som vill installera värmepump i Norge 10 000 kronor extra om man installerar mätutrustning. Mätpunkter var bland annat värmepumpens (kompressorns, cirkulations- och brinepumpens) elanvändning. Elanvändning för extra varmvattenberedare, tappvattenmängder och fukthalt utomhus mättes också.

Undersökningen visade huvudsakligen dåliga resultat för värmepumparna. Luft-/vattenvärmepumparna hade en genomsnittlig årsvärmefaktor på 1,73, med en variation från 1,14 till 2,27. Vätska-/vattenvärmepumparna hade en genomsnittlig årsvärmefaktor på 2,44, med en variation på 1,51 till 3,97.

De kritiska punkter som utredningen pekar på är bland annat val av värmepumpsystem, värmepumpmodell, storlek på värmepumpen i förhållande till byggnadens behov och systemuppbyggnad. Man fann också värmepumpar som projekteras för att klara även den kallaste dagen, vilket gjorde dessa överstora i förhållande, vilket i sin tur påverkade effektiviteten.

Mark Kretz, publicerad i Energi & Miljö, nr 10/2015, sidan 12

Publicerad 12 oktober 2015

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.