Kilowattjägare | 20 jul 2023

Strålande tider på energijakten

Mats Norrfors och Jan Berg på bostadsrättsföreningen Promenaden i Falun blev kilowattjägare långt tidigare än de flesta andra. På 20 år har föreningen sänkt kostnaderna för energi med 90 procent och producerar i dag stora delar av både el, värme och uppvärmning av varmvatten – med solen som primärkälla.

Strålande tider på energijakten
Föreningens ekonomi har – ända sedan resan startade för 20 år sedan – till stor del varit drivkraften i energieffektiviseringen, men även att förbättra miljön och ge de boende mervärden.

Allt började när nuvarande ordförande Jan Berg 2002 kom in i styrelsen för Bostadsrättsföreningen Promenaden i Falun. De taxebundna kostnaderna hade ökat med runt en halv miljon kronor på fem år, och man funderade på vad man kunde göra för att minska utgifterna. Energieffektivisering var ett måste!

Jan Berg, ordförande, Brf Promenaden, Falun.

– Det började med att jag drog i gång projektet Drift, miljö och framtid där vi startade med att titta brett på vad vi kunde göra och lägga upp en projektplan, berättar Jan Berg.

I samband med detta anlitades energikonsulten Mats Norrfors, som sedan varit med under hela föreningens ”kilowattimmeresa”. Jan Berg såg till att underhållsplanen uppdaterades och föreningen har sedan dess jobbat aktivt med denna plan som ett viktigt nyckeldokument. Stambyte var planerat till 2005 och fönsterbyte 2009 men det fanns även mycket att ta tag i med en gång, som till exempel byte av stam- och radiatorventiler.

– Bland det första vi gjorde var att driftoptimera fastigheterna. Vi mätte temperaturen i varje lägenhet och konstaterade att det såg väldigt olika ut; en del var väldigt kalla medan andra var ordentligt varma. Genom att justera in systemet gjorde vi en stor besparing, bara där, förklarar Mats Norrfors.

Mats Norrfors vid avloppsvärmeväxlaren, visar vad som behövs för att göra rent den.

Grundtemperaturen ställdes på 22,5 grader, numera kan var och en av de boende sänka temperaturen i sin lägenhet men de kan inte få högre temperatur än så. Det gav en jämnare inomhustemperatur, vilket höjde komforten för medlemmarna.

Därefter trimmades och effektiviserades fastigheternas energicentral. Brf Promenaden består av tre huskroppar som binds samman med en gemensam central i källaren på Promenaden 17. När fas­tigheterna byggdes 1969 värmdes husen upp med olja, men under senare halvan av 1980-talet anslöts föreningen till fjärrvärmenätet. Delar av den tekniska anläggningen var uttjänt, man bytte även till en större värmeväxlare.

Fakta

Brf Promenaden har

  • 75 lägenheter och 108 medlemmar
  • Fastigheterna är 54 år gamla men använder mindre energi än nybyggda fastigheter
  • Satsningen på energieffektivisering har gjorts med hjälp av solen; man både återanvänder och producerar egen energi för värme och varmvatten
  • Brf Promenaden producerar stora delar av energibehovet där det används
  • Energianvändningen har gått från 222 kilowatttimmar per kvadratmeter till 46 kWh/kvm

– Vi hade helt klart riktigt bra förutsättningar för att göra det vi har gjort, tack vare att husen ligger som de gör och att vi har en energicentral istället för tre, konstaterar Jan Berg.

När det hela började använde föreningen 1 208 MWh fjärrvärme årligen. Nu är Promenadens totala fjärrvärmebehov cirka 118 MWh om året. Om det är en kall vinter kan det sticka iväg till 160–170 MWh, men det är länge sedan en högre nivå än så uppmättes.

– Vi snålar inte på värmen för våra medlemmar. Många är äldre och ska självklart kunna ha det varmt i sina hem, säger Jan Berg.

Energibehovet är i dag ungefär samma som 2009 – skillnaden mot tidigare är att i dag producerar föreningen större delen av energin själv. Det som gett störst besparing på inköpt värmeenergi är optimeringen av driften och frånluftvärmepumparna, vilket också är en förutsättning för att avloppsvärmeväxlingen ska fungera maximalt. Fönsterbytet minskade energibehovet med runt 14 procent. Stambytet minskade antalet vattenskador som var alldeles för högt enligt försäkringsbolaget.

Brf Promenaden består av tre huskroppar och 75 lägenheter.

De första insatserna sänkte energibehovet, medan senare åtgärder har gått ut på att återvinna eller tillverka energi. De boende har också blivit bättre på att spara el i sina hem. När individuell mätning infördes 2008 minskade elförbrukningen med 88 000 kWh per år och fortsatt är föreningens medlemmar duktiga på att inte slösa i onödan – trots att föreningen ibland producerar mer el än vad man gör av med.

En stor del av tiden är föreningen självförsörjande på både värme och el men att lämna fjärrvärmen och stå helt på egna ben är inte ett alternativ, enligt Jan Berg.

– Även om vi kanske skulle kunna klara oss utan fjärrvärme vill vi ha tryggheten i att kunna köpa den energi vi behöver, om något av våra system skulle slås ut eller om vi av någon anledning inte klarar att producera den mängd vi behöver, säger han.

De boende kan i realtid följa produktionen från föreningens olika system.

Brf Promenaden får sin energi från fem källor: frånluft, spillvatten, solvärme, solel och fjärrvärme. Enkelt förklarat går det till så här: Solceller gör el, solfångare värmer vatten, värmen som lämnar fastigheten i frånluft och spillvatten återvinns och återförs in i systemet för att på nytt ge de boende värme och varmvatten.

Systemet är uppbyggt så att det hämtar energi från alla källor samtidigt, med start från den källa som ligger först i systemet där det finns tillräckligt med energi – solen är primärkälla. Allt bygger på beprövade komponenter och teknik som satts ihop med styrning, reglering och övervakning på ett unikt sätt utifrån Promenadens förutsättningar och behov.

Även om vi kanske skulle kunna klara oss utan fjärrvärme vill vi ha tryggheten i att kunna köpa den energi vi behöver, om något av våra system skulle slås ut eller om vi av någon anledning inte klarar att producera den mängd vi behöver

Redan 2008 började föreningen att titta på möjligheterna att producera energi från solen. Jan Berg ställde frågan till energikonsulten Mats Norrfors om föreningen hade bra förutsättningar för sol­paneler. Det visade sig att det var en huskropp av de tre som passade bra – och Mats Norrfors för­ordade solfångare, som har högre verkningsgrad än solceller.

– Verkningsgraden för solfångare ligger på 50 procent, medan solceller genererar 25 procent. Man behöver alltså installera två och en halv kvad­ratmeter solceller för samma producerad energimängd som en kvadratmeter solfångare. Brf Promenaden har 229 kvadratmeter solfångare, förklarar Mats Norrfors.

En gemensam energicentral försörjer de tre bostadshusen i föreningen. Här kopplas alla fastigheterna ihop.

Panelerna för solfångarna har nu legat på före­ningens tak sedan 2010 – de är underhållsfria och kommer att hålla i minst 25 år till. De minskar mängden inköpt fjärrvärme med 115 MWh per år.

– Det var en fastighetsskötare som nämnde det här med solenergi för mig 2008 och jag blev intresserad och tog reda på mer. Jag förstod att vi skulle börja vår energiresa med tappvarmvatten och värme och inte i första hand solel, förklarar Jan Berg.

Vi snålar inte på värmen för våra medlemmar. Många är äldre och ska självklart kunna ha det varmt i sina hem.

Han presenterade förslaget för styrelsen och fick återigen förtroendet att leda solenergiprojektet.

– Vi fick bra effekt av det och var nu nere på ett köpt värmebehov på 333 MWh per år, berättar Jan Berg.

Nästa stora fråga blev frånluftsvärmepumparna. Hur mycket köpt elenergi behövde de på ett år? Kunde föreningen producera den elenergi som krävdes? Energiduon Mats Norrfors och Jan Berg kom fram till att det skulle behövas cirka 500 kvad­ratmeter solceller för att täcka årsbehovet av el på runt 90 000 kWh till frånluftspumparna.

Tack vare att det då var möjligt att få en viss del av investeringen i form av statsbidrag blev det återigen en solinvestering och ett nytt projekt i Promenaden.

Genom Klimatklivet har föreningen fått möjlighet att investera i laddboxar.

Av de åtta miljoner kronor brutto som föreningen lagt ned i energieffektiviseringsåtgärder, bortsett från stambyte och fönsterbyte som ligger inom underhållsplanen, har 1,1 miljoner kronor kommit från bidrag.

– Det är synd att den möjligheten inte finns längre för bostadsrättsföreningar. Vi är stora användare av energi som skulle kunna göra skillnad med våra åtgärder. Jag är inte säker på att vår förening skulle ha gjort alla investeringarna om vi inte hade haft möjlighet till bidrag, säger Jan Berg. En annan viktig faktor är att vi avlastar nätet under stora delar av året.

Fakta

Solfångare och solceller

  • Solfångare och solceller kan se ganska lika ut genom solpaneler som monteras på byggnadens tak
  • Solfångare omvandlar solenergin till värme – solvärme
  • Solvärme används för varmvatten och värme via värmeväxlare
  • Solvärme kan även användas i fjärrvärmesystem
  • Även om energin kommer från samma källa så är tekniken olika och fungerar på helt olika sätt
  • Solceller omvandlar solenergin till elektricitet – solel
  • Solel nyttjas på samma sätt som el från det vanliga elnätet
  • Solel kan användas direkt, lagras i ett solcellsbatteri eller säljas till ett elbolag

Promenaden gick in med 1,5 miljoner kronor i eget kapital och har lånat närmare sex miljoner kronor till de olika energiprojekten.

För att det skulle bli tydligt för energigruppen och alla medlemmar och enkelt att underhålla systemet satsade Promenaden tidigt på webbaserad styrning, reglering och övervakning av samtliga energisystem. Idag kan man följa varje process på detaljnivå i realtid och har full koll på hur mycket energi som går in och ut och kan snabbt upptäcka förändringar.

Jan Berg, ordförande, framför hjärtat i verksamheten, kontrollskåpet som styr det mesta i de tre husen.

De boende kan följa sin egen elförbrukning och också se hur mycket föreningens olika system producerar i energiprocessen.

Den senaste och mest unika investeringen är en avloppsvärmeväxlare. Medeleffekten på växlaren är 40 kW, maxeffekt 300 kW. Fanns det möjlighet att ta vara på energin från avloppsvattnet? Den frågan ställde sig Jan Berg och mycket riktigt – det visade sig gå alldeles utmärkt.

– Jag visste att det fanns avloppsvärmeväxlare på badhus, men jag var inte säker på att det skulle gå att lösa för våra behov, säger han.

Återigen ett uppdrag för Mats Norrfors. Hypotesen var att kunna ta ut lika mycket energi som från frånluften – nu gällde det bara att hitta en leverantör. Isakssons i Borlänge hade en produkt som passade och i samråd med Falu energi kom man överens om att kyla avloppsvattnet till samma temperatur som kallvattnet har där det kommer in – fem grader.

Publicerad 20 juli 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.