ENERGIBEHOV | 10 nov 2020

Största solcellstaket gör Audi mer klimatneutralt

Största solcellstaket gör Audi mer klimatneutralt
Klimatneutral Audiproduktion med Europas största solcellstak och geovärme. Foto: Audi

Nyligen togs Europas största takburna solcellsanläggning officiellt i bruk. Taket finns på Audis anläggning i ungerska Györ och är ett samarbete med Eon. Redan 2012 invigdes en geotermisk anläggning som försett fabriken med det mesta av värmebehovet.

Enligt Audi har man fortlöpande sänkt energibehovet vid sina anläggningar. Under 2019 sparades mer än 18 000 MWh energi och därmed nära 5 750 ton i koldioxidutsläpp i Györ tack vare flera olika effektiviseringsåtgärder:

Solcellsparken bidrar till att vi har uppnått koldioxidneutral balans.

• Omställningen till grön el med Europas största solcellstak och energiförsörjning från förnybara källor. Solcellsanläggningen har installerats på taken till två logistikbyggnader och täcker en yta på cirka 160 000 kvadratmeter bestående av 36 400 solceller med en maximal effekt på 12 MW.

• Geovärme. Bilföretaget har använt geovärme för största delen av uppvärmningen sedan 2012. Den geotermiska anläggningen i Györ täcker nästan 70 procent av behovet. Den återstående uppvärmningen sker via naturgas som klimatkompenseras med biogascertifikat.

Miljövänligt är viktigt för Alfons Dintner på Audi. Foto: Audi

Anläggningen är den största förbrukaren av industriell geotermisk värme i Ungern med en årlig förbrukning på minst 82 000 MWh termisk värme. Sedan 2015 har företaget använt 250 GWh geovärme och därmed sänkt koldioxidutsläppen med 50 000 ton.

Fokus ligger på minskade koldioxidutsläpp, minskad vatten användning, resurseffektivitet och biologisk mångfald.

– Solcellsparken bidrar till att vi har uppnått koldioxidneutral balans. Vi lägger stor vikt vid att utvecklingen av våra produkter ska ske alltmer miljövänligt, säger Alfons Dintner, vd för Audi i Ungern.

Peter Olofsson

Publicerad 10 november 2020

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.