Större besparing än väntat med solkyla
Energianvändningen i det ombyggda kontorskvarteret Loen i centrala Stockholm har blivit lägre än väntat. Bidrar gör det nya systemet för solvärmedriven kyla.
Sedan tre år tillbaka står 250 kvadratmeter solfångare på taket till ombyggda kvarteret Loen i centrala Stockholm. Solfångarna ger värme och kyla till det 29 000 kvadratmeter stora kontorshuset som inhyser finansdepartementet och delar av justitiedepartementet. Uppföljningar av energianvändningen visar att den blir lägre än förväntat. Kvarterets energibehov ligger nu på 52 kilowattimmar per kvadratmeter och år, i stället för förväntade 59 kWh/kvm, år. Totalt har ombyggnaden minskat kvarterets energibehov med 50 procent. – Det som bidrar mest är de nya värmepumpar som sitter på kylreturledningen. Efter det är det solkylan och värmeåtervinningen som ger störst besparing, säger Mikael Yllman, vvs-specialist hos Statens fastighetsverk.
Den luftburna kylan produceras av ventilationsaggregat med sorptiv kylfunktion (läs mer i reportaget på sid 26–31). Värmen för att torka luften i aggregatet kommer i hög grad från solfångarna på taket. – Det här har tagit bort hela vårt vanliga kylbehov på ventilationsluften, så det är stora effekter vi sparar – i stället för beräknade 1 500 kilowatt ligger vi nu på 400 kilowatt kyleffekt. En stor del av effekten används för processkyla till korskopplingsrum med aktiv elutrustning, säger Mikael Yllman.
Solfångarna på taket ger också rejält med värme. Första sommaren, innan solvärmesystemet var färdigintrimmat, blev vattnet i ackumulatortankarna vid ett tillfälle så hett att det kokade. Under soliga dagar vår och höst täcker solfångarna hela kvarterets värmebehov mellan klockan 10 och 15. Ofta blir det också ett stort värmeöverskott. Planen är därför att så småningom använda överskottsvärmen till varmvatten i kvarteret Björnen bredvid som håller på att byggas om.