Stor produktion av LED-lysrör i Sverige
Lysdioder (LED) har hittills haft svårt att konkurrera med lysrör, både i pris och prestanda. Men nu satsar ett svenskt belysningsföretag på stor produktion av LED-lysrör. Nyligen drog tillverkningen igång i Karlskrona.
Målet är att tillverka mellan 400 000 och 500 000 LED-lysrör i fabriken i Karlskrona under de närmaste 18 månaderna. Det som görs i Karlskrona är montering, slutsammansättning och kvalitetskontroll av LED-lysrören. Delarna, bland annat dioderna, importeras från ett flertal länder. Det finns redan flera kunder som vill köpa LED-lysrören, som visades första gången under en mässa i Frankfurt förra året.
– Vi har jobbat med belysning i över 80 år och när det började komma mycket LED från olika leverantörer kände vi pressen på oss att också leverera detta. Men vi kunde inte med gott samvete använda den teknik som fanns på marknaden, utan beslöt oss för att göra en egen design, säger Martin Malmros, vd för Aura Light International.
De nya LED-lysrören ser ut ungefär som vanliga lysrör, men består av ett rör med många små lysdioder i. Tack vare en speciell design med kylflänsar, som för bort värmen, klarar lysrören relativt höga temperaturer. Enligt Aura Light har LED-lysrören en livslängd på minst 60 000 timmar, baserat på livslängdstester utifrån testprotokollet LM-80. Det betyder att 90 procent av alla ljuskällor har minst 70 procent av det initiala ljusflödet kvar.
De nya LED-lysrören kostar ungefär fem gånger mer än företagets T5-lysrör. Det kompenseras enligt Aura Light av den långa livslängden. Förutom att det blir färre inköp av nya lysrör minskar arbetstiden för underhåll. Hur stor investeringen i den nya produktionsanläggningen är vill företaget inte avslöja. På frågan om hur produktion i Sverige kan konkurrera med billig dito i Asien blir svaret så här:
– Att ha produktion och utvecklingsavdelning i anslutning till varandra underlättar kvalitetssäkringen. Det gör också att vi kan säkra en hållbar produktion och distributionseffektivitet, säger Martin Malmros.
Marie Granmar, Energi & Miljö nr 2/2013 sidan 16