Stor produktion av LED-lysrör i Sverige

Lysdioder (LED) har hittills haft svårt att konkurrera med lysrör, både i pris och prestanda. Men nu satsar ett svenskt belysningsföretag på stor produktion av LED-lysrör. Nyligen drog tillverkningen igång i Karlskrona.

Målet är att tillverka mellan 400 000 och 500 000 LED-lysrör i fabriken i Karlskrona under de närmaste 18 månaderna. Det som görs i Karlskrona är montering, slutsammansättning och kvalitetskontroll av LED-lysrören. Delarna, bland annat dioderna, importeras från ett flertal länder. Det finns redan flera kunder som vill köpa LED-lysrören, som visades första gången under en mässa i Frankfurt förra året.
– Vi har jobbat med belysning i över 80 år och när det började komma mycket LED från olika leverantörer kände vi pressen på oss att också leverera detta. Men vi kunde inte med gott samvete använda den teknik som fanns på marknaden, utan beslöt oss för att göra en egen design, säger Martin Malmros, vd för Aura Light International.

De nya LED-lysrören ser ut ungefär som vanliga lysrör, men består av ett rör med många små lysdioder i. Tack vare en speciell design med kylflänsar, som för bort värmen, klarar lysrören relativt höga temperaturer. Enligt Aura Light har LED-lysrören en livslängd på minst 60 000 timmar, baserat på livslängdstester utifrån testprotokollet LM-80. Det betyder att 90 procent av alla ljuskällor har minst 70 procent av det initiala ljusflödet kvar.
De nya LED-lysrören kostar ungefär fem gånger mer än företagets T5-lysrör. Det kompenseras enligt Aura Light av den långa livslängden. Förutom att det blir färre inköp av nya lysrör minskar arbetstiden för underhåll. Hur stor investeringen i den nya produktionsanläggningen är vill företaget inte avslöja. På frågan om hur produktion i Sverige kan konkurrera med billig dito i Asien blir svaret så här:
– Att ha produktion och utvecklingsavdelning i anslutning till varandra underlättar kvalitetssäkringen. Det gör också att vi kan säkra en hållbar produktion och distributionseffektivitet, säger Martin Malmros.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 2/2013 sidan 16

 

Publicerad 21 februari 2013

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.