Luftfilter | 10 jan

Statisk elektricitet kan ge bättre inomhusluft

Forskare på Mittuniversitetet ska i ett nytt projekt undersöka hur statisk elektricitet och luftfilter av cellulosa kan bidra till bättre inomhusluft.

Statisk elektricitet kan ge bättre inomhusluft
En ny typ av luftfilter, tillverkad av cellulosa som är statiskt uppladdad kan bli ett effektivare skydd mot spridning av luftburna virus och andra luftföroreningar. Foto: Mittuniversitetet

Att skador och sjukdomar uppstår till följd av att människor andas in partiklar som är skadliga för hälsan är ett välkänt fenomen och årligen beräknas omkring sju miljoner människor runtom i världen dö till följd av olika skador och sjukdomar orsakade av luftföroreningar.

– I inomhusmiljöer används därför ventilation med särskilda luftfilter för att rena luften, men de konventionella luftfilter som används idag är tillverkade av fossilbaserade, syntetiska material med begränsad reningsförmåga. För att förbättra effektiviteten måste  de vara mycket täta för att förhindra spridning och har ofta dåligt luftgenomflöde, vilket gör att luftreningen inte blir särskilt energieffektiv, säger Alireza Eivazi, projektledare och forskare i teknisk yt- och kolloidkemi.

Vi vill designa ett effektivare luftfiltersystem som kan användas i inomhusventilation och därmed bidra till ren luft för alla

Forskarna riktar därför istället in sig på ett helt nytt slags luftfilter av cellulosa med hög partikelretention och lågt tryckfall baserat på den så kallade triboelektriska effekten.

– Genom att forska kring hur vi kan använda statisk elektricitet för att skapa effektivare cellulosabaserade luftfilter vill vi designa ett effektivare luftfiltersystem som kan användas i inomhusventilation och därmed bidra till ren luft för alla, säger Alireza Eivazi.

Med statisk elektricitet kommer partiklarna att dras till den uppladdade ytan och därmed fastna i filtermaterialet, vilket i sin tur för att luftfilter som släpper igenom mer luft kan användas.

– Sammantaget bör effekten leda till bättre rening och minskad energianvändning samtidigt som spridningen av skadliga partiklar minskar, säger Christina Dahlström som är docent i forskargruppen.

Forskningsprojektet beviljades nyligen nära fyra miljoner kronor av det statliga forskningsrådet Formas för det fyraåriga forskningsprojektet.

– Vi arbetar med flera olika spår där vi nyttjar den triboelektriska effekten och cellulosabaserat material. Det fiffiga är att det går att designa filter som blir självuppladdande om olika lager av materialet tillåts komma i kontakt med varandra genom vibrationer som uppstår av själva luftflödet. Användning av förnybar cellulosa, i stället för fossilbaserat material, ligger också helt i linje med flera mål i FN:s agenda för en hållbar utveckling, säger Magnus Norgren, professor i kemiteknik.

Källa: Mittuniversitetet

Publicerad 10 januari 2024

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.