Spillvärme kyler i Uppsala

En ny kylcentral förser sedan början av sommaren tre stora forskningslaboratorier i Uppsala med mer elsnål kyla. Tack vare frikyla, en absorptionskylmaskin och smart dimensionering kan mycket el sparas.

Solen värmer asfaltsplanen framför de två långa, gråa byggnaderna vid Ångströmlaboratoriets ena gavel. I en av byggnaderna finns den nya kylcentralen som sedan i juni tillverkar nödvändig kyla åt Ångströmlabbet, Biomedicinskt centrum (BMC), Informationsteknologiskt centrum (ITC) och nya experimenthallen Freia. Kylan transporteras till anläggningarna via ett nytt lokalt fjärrkylenät.
I den andra byggnaden finns undercentralen som förser Ångströmslabbet och Freia med kyla, och fjärrvärme på vintern. BMC och ITC har egna undercentraler.

Två månader extra per år
Den varma sommardag då Energi & Miljö är på besök är det kyla som efterfrågas. Inne i kylcentralen surrar det kraftigt om de tre nya elkompressormaskinerna med kapacitet 5,5 megawatt, som behövs en dag som denna. Stora delar av året står de dock stilla. Mellan oktober och april används mestadels frikyla. När utetemperaturerna kryper upp över 11 °C på dagen kör absorptionskylmaskinen igång och gör kyla med hjälp av salt och fjärrvärme.
– Maskinen gör att vi kan använda frikyla under en längre säsong. I stället för att avbryta när det blir plus fem grader kan vi köra till plus elva grader. Det blir en månad extra både på våren och på hösten utan elmaskiner, säger Kjell Karlsson, projektansvarig hos Vattenfall Värme.

Klart på fyra månader
Tillsammans med en kollega har han konstruerat den nya kylcentralen som är en investering på cirka 70 miljoner kronor totalt för Akademiska hus och Vattenfall. Projektet har pågått sedan februari 2012, men bygget gick på fyra månader – mellan november och februari i år.
– Det är snabbt med tanke på allt nytt som kommit på plats. Ett nytt hus, nya kulvertar, kyltorn, maskiner, rör, värmeväxlare och pumpar, säger Kjell Karlsson.
I början av april gjordes omkopplingen från Ångströmlabbets och ITC:s gamla kylsystem till det nya, och sedan dess pågår intrimningen. Så snart som möjligt kommer även BMC att kopplas in till den nya kylcentralen. Allt sker enligt ett strikt tidsschema som har stora likheter med industrins underhållsstopp. Forskningsverksamheterna med datorer och renrum kan inte avbrytas hur som helst och är mycket känsliga för störningar.
– Kraven härifrån är likartade de vi har från läkemedelsfabrikerna som vi levererar kyla till. Det är 99,99 procents tillgänglighet som gäller, säger Kjell Karlsson.

Händer en gång i livet
Projektledaren Niklas Källman från Helenius Ingenjörsbyrå har haft en hektisk tid. Det har handlat mycket om arkitektur, miljökrav, ljud och vibrationer. Att få samarbetet att klaffa mellan alla de stora aktörerna; Vattenfall, Akademiska hus och forskningsverksamheterna, har också varit en spännande utmaning.
– Det här är ett once-in-a-lifetime-projekt. Jag tror inte att jag kommer att få uppleva något liknande så många gånger till, säger Niklas Källman.
Resultatet är en anläggning som ska förse sammanlagt 180 000 kvadratmeter lokal med kyla. Kylkapaciteten är 20 GWh per år, vilket är nästan dubbelt så mycket som tidigare. Det ska räcka för att även klara en utbyggnad av Ångströmlabbet på mellan 30 och 35 000 kvadratmeter, samt komfortkyla på BMC som även projekterar en ny, värmealstrande serverhall.

Spillvärme till framledningen
Hjärtat i kylsystemet är en ljusblåmålad absorptionskylmaskin på drygt två megawatt där drivmediet är 85-gradigt fjärrvärmevatten. Ett salt av litiumbromid gör att förångning kan ske vid låg temperatur. Tack vare en frikylaväxlare är det möjligt att ta vara på kyla från uteluften vid upp till 13 °C. En ny, smart lösning gör också att spillvärmen från maskinen kan levereras ut på fjärrvärmens framledning i stället för returen.

– Under den del av året då stadsdelarna häromkring har större värmebehov pumpar vi ut 68-gradigt vatten på framledningen härifrån, säger Kjell Karlsson.
Lösningen sparar el åt Vattenfall, som får bättre elverkningsgrad på de turbiner som drivs av ånga från sopförbränningen i Boländerna. Dessutom kan ångturbinerna producera cirka 500 kWh mer el till annat än kylning.
– Man får bättre exergi av det hela – först används ångan för att göra el, sedan blir det fjärrvärme och därefter kyla som i sin tur levererar ytterligare fjärrvärme i form av returvärmen, säger Kjell Karlsson.

Sparar pengar – inte energi
För Akademiska hus och deras hyresgäster förväntas den nya kylcentralen leda till lägre kostnader, tack vare ett nytt avtal med Vattenfall för både värme och kyla. De egna gamla kylmaskinerna är utkastade eller ska användas som reserver.
– Det blir mer ekonomiskt nu, eftersom kylan görs med hjälp av spillvärme i stället för dyrbar el. Däremot blir det inte någon egentlig energibesparing, utan det handlar främst om att ersätta el med värme. Men kylenergin blir ändå mer miljöanpassad, eftersom kylan tillverkas av sopförbränningsvärme, säger Stefan Eneroth, energistrateg hos Akademiska hus.
I en nära framtid ser han också möjligheter för Ångströmlabbet att bidra med mer värme från Uppmax serverhall som nyligen fått en effektökning om 150 kW (se Energi & Miljö nr 2/2013).

Tar bort legionella
Kjell Karlsson visar runt i kylcentralen och listan över nya installationer blir fort lång. Livscykelanalys har använts genom hela projektet, så det är inte främst priset som har styrt valet av produkter. Energi är också pengar och genom att exempelvis ersätta torra kyltorn med våta sparar anläggningen mycket energi. Dessutom har de nya elkompressormaskinerna ett COP på 7, i stället för 3,5 som de gamla.
På ena väggen hänger två stora, metallglänsande tankar. Det är bakteriereningen som Kjell Karlsson har konstruerat för att bland annat ta bort legionella. I tankarna värms vattnet till 70 grader och efter 10 minuter har 90 procent av bakterierna dött. Efter ett dygn är allt vattnet steriliserat.
– Det är helt kemikaliefritt utöver en korrosionsinhibitor, säger Kjell Karlsson.
Kylcentralen är klar. Nu fortsätter samarbetet enligt avtalet med att anpassa utrustningen inne i Ångströmlabbet, BMC och ITC till de nya temperaturkraven. Ett nytt viktigt steg för att göra kylsystemet effektivt handlar om att inte köra ut onödigt kall kyla. Tidigare har Ångströmlabbet haft sju-gradig kyla in. Nu höjs det till 8 °C på sommaren och 12 °C på vintern. En åtgärd som kan spara flera hundra tusen kronor per år i lägre driftkostnader. Möjligheten att minska byggnadernas värme- och kyleffekter ska också undersökas.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 8 2013 sidan 22-25

  • FAKTA:  Förbättrad verkningsgrad
    Nya leveranstemperaturer används för att ge kylsystemet bättre verkningsgrad. I stället för att som tidigare köra ut sju-gradig kyla till fastigheterna blir det nu åtta °C på sommaren och tolv °C på vintern. Åtgärden förväntas leda till flera 100 000 kronor lägre driftkostnader per år.
  • FAKTA: Kyler tre byggnader
    Totalt kyls 180 000 kvadratmeter kontor, lektionssalar, labb och renrum av den nya kylcentralen. Ångströmlaboratoriet står för knappt 80 000 kvadratmeter, BMC för 100 000 kvadratmeter och ITC för resten.
    Kylcentralen har 7,5 MW installerad kyleffekt, varav tre elkompressormaskiner på sammanlagt 5,5 MW och en absorptionskylmaskin på 2 MW.

    Absorptionskylmaskinen är en vidareutvecklad version av de standardmaskiner som finns på marknaden. Bland annat har maskinen större ytor samt dubbelströmning. Fjärrvärme som kommer in i maskinen håller 85 °C och ut kommer 68-gradigt vatten. Eftersom vattnet ut håller så hög temperatur går det att skicka till framledningen i stället för till returen.
    MG

Publicerad 22 augusti 2013

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.