KOLOWATTIMMAR | 3 dec 2020

Solelanläggning bidrar till Viareds utveckling

Solelanläggning bidrar till Viareds utveckling
Logistikcentret i Viared. Foto: Speed Group

Logistikcentret i Viared utanför Borås. Här ska det byggas, och inte vad som helst – utan den största solcellsanläggningen på tak i Norden. Det är NREP:s Logicenters och hyresgästen Speed Group som nått taket (!) på den 83 000 kvadratmeter stora logistikanläggningen.

Företaget Solkompaniet har uppdraget att uppföra anläggningen på en takyta om 60 000 kvadratmeter. Anläggningen beräknas, utöver att täcka fastighetens elbehov, kunna bidra med 2,6 miljoner kilowattimmar solel till nätet, vilket innebär att takanläggningen blir överlägset störst i Sverige. Årligen beräknas solcellerna kunna producera fyra miljoner kilowattimmar.

Anläggningen täcker hyresgästens elbehov på årsbasis och bidrar med mer förnybar el till nätet för invånarna i Borås att nyttja.

Matthias Kettelhoit. Foto: NREP

– Stora logistikanläggningars tak är perfekt lämpade för solel. Därför känns det viktigt att vi som utvecklar och äger logistikfastigheter går i bräschen för solelproduktion på våra tak. Anläggningen täcker hyresgästens elbehov på årsbasis, bidrar med mer förnybar el till nätet för invånarna i Borås att nyttja och kan bespara miljön upp till 2 000 ton koldioxidutsläpp per år, konstaterar Matthias Kettelhoit, chef för Logicenters på NREP.

NREP har totalt 2,5 miljoner kvadratmeter fastigheter i Norden och ska fortsätta med bland annat solcellsinstallationer på flera tak.

Peter Olofsson

Fakta

Solelanläggning

• Under 2019 byggdes, enligt Energimyndighetens statistik, endast en solcellsanläggning med kapacitet på över 1 megawatt i Sverige, då på marken och med en kapacitet på 1,5 megawatt. Källa: Logicenters

Publicerad 3 december 2020

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.