Hållbarhet | 21 nov 2022

Solceller viktigast tycker bostadsrättsföreningar

Fler än hälften, 53 procent, av alla bostadsrättsföreningar anser att installation av solceller är det allra viktigaste för att bli mer hållbar. För ett år sedan var motsvarande siffra 30 procent.

Solceller viktigast tycker bostadsrättsföreningar
Solceller är den viktigaste hållbarhetsfrågan för landets bostadsrättsföreningar enligt en undersökning som Riksbyggen gjort. Foto: Pixabay

– I takt med ökade priser på el och energi har intresset för att genomföra åtgärder som minskar energianvändningen ökat lavinartat vilket avspeglas i årets Hållbarhetsbarometer. Sänkt energianvändning både sparar pengar och minskar klimatavtrycket, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef, Riksbyggen.

Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen. Foto: Riksbyggen

Riksbyggens Hållbarhetsbarometer tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar. Nummer två på listan, efter solceller, är energieffektivisering. 40 procent av de tillfrågade svarar att det är den viktigaste åtgärden för att öka hållbarheten.

– Det finns en stor medvetenhet ute i föreningarna att det behöver göras mer. Ska vi ställa om hela bostadsbeståndet i Sverige kan bostadsrättsföreningarna vara en motor i det arbetet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

64 procent av de tillfrågade oroar sig för hur vår planet mår när det gäller hållbarhetsfrågorna. Det är en ökning med nio procentenheter jämfört med förra året.

– Undersökningen visar också att 72 procent av de tillfrågade är beredda att ändra sina vanor för att minska klimatavtrycket. Riksbyggen förvaltar bostäder som en halv miljon människor bor i och vi har ett stort ansvar att inspirera och hjälpa de boende att bli mer hållbara, säger Karolina Brick.

Källsortering är den åtgärd de flesta bostadsrättsföreningar redan arbetar med, enligt undersökningen. Här kan små förändringar hos den enskilde få stor betydelse.

Det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart och samtidigt spara pengar

– Det kan handla om att bli lite mer noga med att sortera ut plasten ur hushållsavfallet. Det som är en liten insats i vardagen gör en stor skillnad för planeten när många börjar göra samma sak, säger Karolina Brick.

Laddstolpar och klimatanpassning av fastigheten är de åtgärder som ökar mest, enligt undersökningen, om man tittar på det som redan genomförts. Allt fler föreningar har också gjort insatser för ökad trygghet.

Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen. Foto: Riksbyggen

– Hållbarhet handlar inte bara om miljö och klimat, den sociala hållbarheten är en otroligt viktig del som ökar i betydelse, säger Karolina Brick.

Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter där det sammanlagt bor ungefär 2,5 miljoner människor. Majoriteten av alla bostadsrätter är byggda på 1900-talet.

– Det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart och samtidigt spara pengar, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 400 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning i sina hus.

– Det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år, säger Mari-Louise Persson.

 

Källa: Riksbyggen

Publicerad 21 november 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.