Material | 22 dec 2022

Solceller som kan ”självläka” för att återfå prestanda

Perovskiter är ett uppmärksammat solcellsmaterial för att det når höga verkningsgrader trots att det kan tillverkas på ett enkelt och energisnålt sätt. Nackdelen är att materialet degraderas under solbestrålningen och därmed sjunker prestandan med tiden. Nu startas ett nytt forskningsprojekt som handlar om hur dessa solceller kan återhämta sig och självläka under natten.

Solceller som kan ”självläka” för att återfå prestanda
Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden gällande solcellsinstallationer har ökat det senaste året, visar en kartläggning som SVT gjort. Foto: Istockphoto

Forskningsprojektet genomförs i samverkan mellan Karlstads universitet, Ben-Gurion University of the Negev och Weizmann Institute of Science, Israel.

– Elektroniska komponenter, som solceller och lysdioder, är gjorda av halvledarmaterial, som är grunden för all elektronik, datorer, mobiltelefoner och skärmar, säger Ellen Moons, professor i fysik vid Karlstads universitet.

Perovskiter är en ny grupp av halvledare som har fått stor uppmärksamhet som solcellsmaterial för att de når höga verkningsgrader trots att de kan tillverkas på ett enkelt och energisnålt sätt. Nackdelen är att prestandan blir allt sämre över tid. Forskare har nu hittat en ny typ av material som kan ”självläka”. Det handlar om så kallade metallhalidperovskiter. De används till högeffektiva solceller och lysdioder.

Ellen Moons, professor i fysik vid Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

Exempelvis har en av de israeliska forskargrupperna som deltar i projektet visat att solceller av metallhalidperovskiter, som degraderar i solljus, kan återfå sin effektivitet på natten, när det är mörkt. Den andra israeliska forskargruppen har visat att enkristaller av blyhalidperovskiter som har utsatts för starkt laserljus och på grund av detta har tappat förmågan att lysa, återfår sin fotoluminescens efter en vilotid i mörkret.

Även om de två observationerna, den ena i solcellens multikristallina tunna skikt och den andra i enkristaller, verkar kunna vara besläktade, så saknas grundläggande förståelse för relationen mellan dessa fenomen.

– För att förstå hur självläkning i dessa material fungerar, kommer vi i detta projekt att studera olika sorters prover, med och utan kontaktlager. Vi kommer att undersöka kontaktlagrens roll i att hindra joner och nedbrytningsprodukterna från att lämna perovskiten. Dessa nedbrytningsprodukter kan på så vis återanvändas för att vända om processen och läka metallhalidperovskit-materialet, säger Ellen Moons.

Genom samarbetet med den svenska forskargruppen kommer forskarlaget att använda sig av icke-destruktiva analysmetoder för ta reda på vilka bindningar i materialet som ändrar sig vid nedbrytning och läkning, samt vad dessa ändringar har för effekt på materialets elektroniska egenskaper.

– På lång sikt kommer projektet att visa vägen mot nya hållbara halvledarmaterial som kan tillverkas på ett energisnålt sätt och kan återställa sina egenskaper efter degradering, säger Ellen Moons. Det vi lär oss om självläkande halvledarelektronik förväntas ha ett stort värde för framtida förnybara energikällor, samt för att utveckla hållbar elektronik.

Projektet finansieras genom SSF, Stiftelsen för strategisk forskning. Totalt åtta forskningsprojekt delar på nära 50 miljoner kronor i utlysningen ”Lise Meitner Grants for Israeli-Swedish Research Collaboration”, ett samarbete mellan Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, och Israels ministerium för innovation, vetenskap och teknik, MOST.

 

Källa: Karlstads universitet

Publicerad 22 december 2022

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.