Solceller med energilagring när Sveafastigheter bygger nytt i Västerås

I Västerås har Sveafastigheter precis byggstartat Najaden i Västerås, som består av ett hus på fem våningar och ett på sexton våningar. På taket installeras solceller med energilagringslösningar för att generera el även när solen inte lyser.

Solceller med energilagring när Sveafastigheter bygger nytt i Västerås
Najaden i Västerås består av ett hus på fem våningar och ett på sexton våningar. På taket installeras solceller med energilagringslösningar för att generera el även när solen inte lyser. Bild: Sveafastigheter

Sveafastigheter har sedan tidigare tre projekt i Västerås. Focken var det första i bolagets historia. Det byggdes med mobilitetslösningar, dagvattenhantering och biologisk mångfald i fokus. Sedan byggdes Neptun, Sveriges första stora plusenergihus. I början av 2022 vann Sveafastigheter Kundkristallen för trygghetsboendet Hydran, som har Sveriges nöjdaste hyresgäster i nyproduktion.

– Jag ser fram emot att tillföra ytterligare ett riktigt bra och klimatsmart boende i Västerås. Vi samarbetar tätt med totalentreprenad för att hitta de senaste innovationerna och testa nya lösningar. Najaden är vårt första projekt där vi har energilagringslösningar till våra solceller på taket, säger Suzan Amin, projektchef för Najaden, Sveafastigheter.

Najaden byggs med klimatförbättrad betong, vilket innebär att restprodukter från industrier blandas in i cementen och därmed minskar koldioxidutsläppet rejält, utan att prestandan påverkas. I Najaden beräknas koldioxidutsläppet minska med 20 procent i jämförelse om traditionell svensk betong hade använts. Dessutom används en optimerad stomme, vilket kapar koldioxidutsläppet ytterligare.Najadens två hus kommer bindas samman av en grönskande gård. Under gården byggs ett gemensamt garage med plats för bland annat en lådcykelpool för Najadens boende.

– Vi arbetar med att kontinuerligt utveckla, bygga och förvalta hem med erfarenheter från tidigare projekt. I Västerås tar vi exempelvis med kunskap från den forskningsstudie vi genomförde med plusenergihuset Neptun om hur vi kan minska vårt koldioxidutsläpp vid byggnation, säger Viktor Mandel, vd, Sveafastigheter.

Publicerad 31 mars 2022

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.