Solceller | 17 apr 2014

Solceller ger energi på campus i Lund

Akademiska Hus har investerat cirka 2 miljoner kronor i en ny solcellsanläggning som ska placeras på taket på Maskinteknik på campusområdet i Lund.


I Akademiska Hus hållbarhetsmål ingår att minska mängden köpt energi med 50 procent till år 2025 jämfört med år 2000. En solcellsanläggning med en total yta på 850 kvadratmeter kommer att under sommaren placeras på taket på Maskinteknik-huset på Lunds Tekniska Högskolas campus i Lund. Anläggningen blir Akademiska Hus största solcellsanläggning, med större yta och betydligt högre effekt än anläggningen på Ekologihuset, också denna i Lund. Den årliga energiproduktionen beräknas till 154 800 kWh, vilket motsvarar årsbehovet av värme och varmvatten för nio moderna villor.

– Vi ger hög prioritet åt energieffektiviseringar, och den här solcellsanläggningen är en del i detta arbete. Att producera egen el stärker också vårt miljöengagemang, säger Tomas Ringdahl, regiondirektör Akademiska Hus Region Syd.

Projektet genomförs i samarbete med Lunds Tekniska Högskola med delfinansiering från Delegationen för hållbara städer, som tillsattes av regeringen för perioden hösten 2008 – 2010 för att på olika sätt stimulera hållbar stadsutveckling.

– Vi har sedan många år haft ett krav på att det skall ingå kurser om hållbar utveckling i alla våra utbildningsprogram vid LTH. Det känns därför extra bra att få draghjälp av Akademiska Hus i vårt hållbarhetsarbete, säger Anders Axelsson, rektor vid Lunds Tekniska Högskola.

Solcellsanläggningen installeras av energibolaget Kraftringen.

– Vi är väldigt glada över att Akademiska Hus har valt att göra en så stor satsning på solceller och att de tecknat det här avtalet med oss.  Att öka produktionen av förnybar energi är en grundförutsättning för utvecklingen av det hållbara samhället och något vi tillsammans med våra kunder arbetar aktivt för på Kraftringen. De senaste åren har intresset för solceller ökat, vilket är en glädjande utveckling och ett viktigt steg mot ett fossilfritt samhälle, säger Mia König, chef för Affärsområde Marknad och försäljning på Kraftringen.

I samband med installationen av solceller kompletteras fasaden med informationsskärmar, där förbipasserande kan se exakt hur mycket el som produceras.

Anläggningen beräknas kunna tas i drift under sensommaren 2014.

Källa: Akademiska hus

Publicerad 17 april 2014

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.