Snabbare med OutPHit
EU-projektet OutPHit lanserades i september 2020. OutPHit handlar om göra snabbare, billigare och mer pålitliga energieffektiviseringar. Renoveringarna ska genomföras snabbt och vara väl förberedda genom en hög grad av prefabricering avsedd för serierenovering.

För att möjliggöra en framgångsrik modernisering med maximal energieffektivitet, används EnerPHit-standarden som måttstock. Passivhusinstitutet i Darmstadt koordinerar EU-projektet.
Där EnerPHit-metoden arbetar stegvis ofta under åratal i följd, där är målet för OutPHit att arbetet ska genomföras på kortast möjliga tid. Kanske någon vecka. OutPHit-metoden kan användas med kvarboende. Huset kläs in i nya fasadelement och nytt tak. Fasadelementen levereras med fönster och dörrar på plats. Nytt ventilationssystem med värmeåtervinning om minst 80 procent.
Så bygger man enligt OutPHit
- Skanna huset till BIM
- Se till så att lösningen fungerar på platsen
- Ge form åt det som ska byggas. Det innebär att nya driftutrymmen kan behöva placeras, och då behöver de följa detaljplanen. Ett nytt driftutrymme får inte sticka upp eller sticka ut
- Placera de nya aggregaten på rätt plats i huset
- Beräkna elementen och husets nya system
- Bygg tilläggselementen
- Förbered huset för elementen
- Montera
- Tejpa de fogar som behöver tejpas
- Sätt in nya fönsternischer
- Finputsa
Schakten läggs i de nya fasadelementen som levereras med installationerna på plats. Schakten går senare att komma åt från utsidan, för att serva eller byta eller addera nya funktioner. Till taket – eller där det är lämpligt – dras kanaler och rör ihop till driftutrymmet.
De gamla schakten kan lämnas orörda. Det finns också en vinst att göra i att använda de gamla schakten som möblerbar yta, eller förvaring – att de tillfaller husets användbara yta. Och det var för den användbara ytan som vi byggde husen från början.
För att nå de bra resultaten behöver man använda komponenter som är godkända för passivhus, eller som kan garanteras hålla samma värden också över tid. Med det varmare klimat som finns i Tyskland kan de göra renoveringar som vi i Sverige inte kan. Till exempel drar man gränsen för den uppvärmda volymen i källarens tak. Det är smart, det ger en sval källare. Men vi kan inte göra det då det hos oss skulle ge kalla källare med frostskador.
Text: Jakob Lindström Wranne