Passivhuskonferensen i Wiesbaden | 22 maj

Snabbare med OutPHit

EU-projektet OutPHit lanserades i september 2020. OutPHit handlar om göra snabbare, billigare och mer pålitliga energieffektiviseringar. Renoveringarna ska genomföras snabbt och vara väl förberedda genom en hög grad av prefabricering avsedd för serierenovering.

Snabbare med OutPHit
Det är många hus och områden som ska renoveras på grund av EPBD (Energy performance of buildings directive). Foto: Istockphoto

För att möjliggöra en framgångsrik modernisering med maximal energieffektivitet, används Ener­PHit-standarden som måttstock. Passivhusinstitutet i Darmstadt koordinerar EU-projektet.

Där EnerPHit-metoden arbetar stegvis ofta under åratal i följd, där är målet för OutPHit att arbetet ska genomföras på kortast möjliga tid. Kanske någon vecka. OutPHit-metoden kan användas med kvarboende. Huset kläs in i nya fasadelement och nytt tak. Fasadelementen levereras med fönster och dörrar på plats. Nytt ventilationssystem med värmeåtervinning om minst 80 procent.

Fakta

Så bygger man enligt OutPHit

 • Skanna huset till BIM
 • Se till så att lösningen fungerar på platsen
 • Ge form åt det som ska byggas. Det innebär att nya drift­utrymmen kan behöva placeras, och då behöver de följa detaljplanen. Ett nytt driftutrymme får inte sticka upp eller sticka ut
 • Placera de nya aggregaten på rätt plats i huset
 • Beräkna elementen och husets nya system
 • Bygg tilläggselementen
 • Förbered huset för elementen
 • Montera
 • Tejpa de fogar som behöver tejpas
 • Sätt in nya fönsternischer
 • Finputsa

Schakten läggs i de nya fasadelementen som levereras med installationerna på plats. Schakten går senare att komma åt från utsidan, för att serva eller byta eller addera nya funktioner. Till taket – eller där det är lämpligt – dras kanaler och rör ihop till driftutrymmet.

De gamla schakten kan lämnas orörda. Det finns också en vinst att göra i att använda de gamla schakten som möblerbar yta, eller förvaring – att de tillfaller husets användbara yta. Och det var för den användbara ytan som vi byggde husen från början.

För att nå de bra resultaten behöver man använda komponenter som är godkända för passivhus, eller som kan garanteras hålla samma värden också över tid. Med det varmare klimat som finns i Tyskland kan de göra renoveringar som vi i Sverige inte kan. Till exempel drar man gränsen för den uppvärmda volymen i källarens tak. Det är smart, det ger en sval källare. Men vi kan inte göra det då det hos oss skulle ge kalla källare med frostskador.

Text: Jakob Lindström Wranne

Publicerad 22 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.