Smarta sensorer ska spara energi åt gamla hus
I Göteborg ska det kommunala bostadsbolaget Higab uppdatera sina gamla hus med den modernaste övervakningstekniken för att få koll på värme, el, vatten och inneklimat.

4 000 nya sensorer ska sättas upp i 150 av Higabs hus i Göteborg för att samla in mätdata i realtid, som fjärrvärmeanvändning, fastighetsel, vattenanvändning, temperatur och fukt.
Det är ett ovärderligt verktyg för att analysera data och spara energi. De fastigheter som använder mest energi prioriteras först.
Först ut på listan är Postgatan 16 som en testarena där Higab använder LoRaWan. Därefter följer fastigheter som exempelvis Stora saluhallen, Rådhuset och Hagabadet.
– Det är ett ovärderligt verktyg för att analysera data och spara energi. De fastigheter som använder mest energi prioriteras först. Den insamlade datan kommer exempelvis att användas till reglering av byggnadernas värmesystem och enklare felsökningar. Den kommer även att kunna slå larm vid temperaturavvikelser. All data knyts till vårt energisystem som vi själva har varit med och utformat för att kunna leverera bästa möjliga inomhusklimat till en så låg energianvändning som möjligt, säger Robert Schwartze, chef på Drift och energi hos Higab.
En viktig orsak är att det varit ganska omständligt att samla in mätdata. Om någon hyresgäst ringde och hade synpunkter på inomhustemperaturen åkte någon tekniker ut på plats och mätte.
– Sedan styrde vi upp fastigheterna mest på känn, det är ju inte hållbart, vi måste ha data för våra fastigheter, säger Robert Schwartze.
Nu vill man skapa ett öppet system där man inte är inlåst i olika fabrikanters system.
– Allt det vi bygger är utbytbart. Vi hittade systemet LoRaWan som vi tyckte var spännande, säger Robert Schwartze.
Efter det tog Higab kontakt med Gothnet – det kommunala företag som har ansvar för Göteborgs stadsfiber för data- och telekommunikation och med vilket all datakommunikation kan överföras.
– Det betyder att vi inte behöver bekymra oss för infrastrukturen, och vi sparar en massa tid och gråa hår. Vi kan i princip skruva upp sensorerna och efter lite handpåläggning kan vi lägga upp dem i en ritningsvy i vår Scada för att kunna se och logga värden.

Foto: Higab/Carina Gran
I dag har man upphandlat en entreprenör som kommer att installera de 4 000 sensorerna. Enligt Robert Schwartze kommer LoRaWan att fungera utmärkt i Higabs gamla hus.
– Det är egentligen det fina med LoRaWan – det är lågfrekvent och har lång räckvidd vilket ger bra genomträngning genom byggnadsmaterial och mark. Det gör att det passar våra ofta tunga byggnader och ibland mätare under marknivå.
– Det viktigaste är komforten för våra hyresgäster och att på ett energieffektivt sätt bevara våra byggnader av kulturhistoriskt värde samt att få in data från husen.
– Nu styr vi allt med utomhustemperatur – vilket gör att vi har en lång väg att gå till att styra på inomhustemperaturen, vilket ju är slutmålet. Då är det inte svårt att spara tio procent av energianvändningen och få ett jämnare inomhusklimat och att husen mår bättre.
Vi tänker att AI är för att ta hem de sista kilowattimmarna när allt annat är gjort
Mätvärdena går krypterade från sensorn via operatören Netmore som skickar dem vidare till Brokern som är placerad i Higabs serverhall och som dekrypterar signalerna.
– Efter dekryptering i Brokern skickas det in i vår driftdatabas. Från sensorn till att vi kan se värdet tar mindre än en minut, och vi samlar in nya värden var 15:e minut för att spara batteritid. All historik sparas okomprimerat så det går att se ganska detaljerad data från det att sensorn monterades, konstaterar Robert Schwartze.
Projektet kommer att ta två år med start i år.
– Det är ganska komplext att sätta upp mätarna och det blir ofta ett samtal med vår antikvarie var de kan placeras, så detta kan ta tid.
Enligt Robert Schwartze kommer man att kunna få reda på om värmesystemen i husen är injusterade på rätt sätt och varför det är klagomål i husen.
Enligt Robert Schwartze varierar det stort hur mycket teknik och vilken teknik som finns i husen.
– Vi har mycket gammal styr där vi inte tar in mätdata från debiteringsmätarna. Vi kommer att alternera efter vad som blir billigast och bäst med alternativen att hämta in via PLC, LoRaWan eller i värsta fall mätfil från GE. Vi hanterar datan efter kritisk och icke kritisk.
– Kritisk data är sådan som vi behöver för styrning av till exempel effekt och då behöver det vara trådbundet. Icke kritisk data är rena mätvärden för uppföljning och den kan vara via LoRaWan eller mätfil.
Man har också börjat tänka på nästa steg, nämligen att använda AI i driften.
– Vi testar AI tillsammans med Fraunhofer på Chalmers i en byggnad till att börja med. Det är hotell Heden som är på ”upplärning” just nu och kommer inom kort att gå i full automatik. Det är som sagt ett test och vi har mycket kvar med att få ordning på våra anläggningar och grundoptimera dem innan vi kan fundera på att använda AI i någon större utrullning. Vi tänker att AI är för att ta hem de sista kilowattimmarna när allt annat är gjort, säger Robert Schwartze.