skolklimat | 14 okt 2022

Smart rumsstyrning ger bättre skolklimat

Närlundaskolan i Askersund har byggts ut till ett modernt lärosäte. Genom en bra kombination av luftbehandlingsaggregat och fastighetsautomation styrs nu ventilationen individuellt för varje klassrum och tekniken känner av om någon är i rummet eller inte.

Smart rumsstyrning ger bättre skolklimat
Närlundaskolan i Askersund har byggts enligt Miljöbyggnad silver med höga krav på låg energianvändning, god ventilation och bra materialval. Wani energi har levererat den rumsstyrda ventilationslösningen. Illustration: PE Teknik & Arkitektur

I april förra året började NCC och Askersunds kommun bygga om och till Närlundaskolan. Den nya skolbyggnaden har två våningsplan på cirka 6 000 kvadratmeter. I en del av byggnaden finns lokaler för undervisning. Den andra delen innehåller skolmatsal och kök i bottenplan och lokaler för administration på ovanvåningen.

Skolan har uppförts enligt Miljöbyggnad silver med höga krav på låg energianvändning, god ventilation och bra materialval. Enligt detta svenska system för miljöcertifiering av byggnader krävs det mer av byggnaden än att bara följa lagkrav – bland annat måste solskyddet, ljudmiljön och ventilationen vara mycket bättre. (Läs mer om Miljöbyggnad på sidorna 6–7 i denna tidning.)

Varje klassrum har fått en egen reglerenhet med rörelsevakt, temperaturgivare och koldioxidgivare. Det gör att systemet anpassar värme och kyla efter behov, individuellt för varje enskilt rum på skolan. Närvarosensorer känner av om någon befinner sig i rummet, men det krävs en längre stunds närvaro för att ventilationen ska startas.

Mats Jonsson, Wani
energi. Foto: Linkedin

– Vi ville undvika att ventilationen slås igång så fort någon går in i ett rum för att till exempel hämta någonting. Därför hoppar ventilationen igång först efter att någon varit i rummet i mer än fem minuter, förklarar Mats Jonsson, Wani energi.

För att skapa ett behagligt inomhusklimat under den varma delen av året används nattens kyla till att få det svalare i klassrummen. Lokalerna vädras ut varje morgon innan eleverna kommer till skolan.

Hela systemet är uppkopplat mot ett webbaserat övervakningssystem som ger fastighetsägaren full kontroll över temperatur, koldioxidhalter i varje rum, närvaro – och systemet larmar om någonting avviker.

Energin används bara precis där den behövs. Det finns mycket pengar att spara genom att inte blåsa in luft där det inte behövs.

– Rumsstyrning är något vi arbetar med löpande, både i skolor och kontorsfastigheter. Det är en bra, ekonomisk lösning eftersom man inte kyler ned i onödan, säger Mats Jonsson.

– Med dagens energi­priser är det värt sin vikt i guld, tillägger han.

På Närlundaskolan är även skolans radiatorer ihopkopplade med systemet. Därmed slipper man risken att radiatorerna är påslagna och värmer upp samtidigt som ventilationen kyler ned.

– Energin används bara precis där den behövs. Det finns mycket pengar att spara genom att inte blåsa in luft där det inte behövs.

Installationerna på Närlundaskolan har gjorts i samarbete med Ventpartner som levererat luftbehandlingsaggregaten. I idrottshallen och omklädningsrummen installerades två nya aggregat och administration och storkök fick tre aggregat till respektive byggnadsdel. Salen för träslöjd utrustades med en spånsugsutrustning. Storköket har fått nya kylinstallationer och Vent biosystem, ett biologiskt och automatiskt rengöringssystem för ventilationssystem.

Och det blev alltså Wani energi som satte in styrningen:

– Här har vi valt att jobba med Produal som leverantör och vi styr genom Proxima för rums- och reglerenheterna, ett ganska nytt system för oss. Jämförelsevis upplever jag att det här systemet går snabbare att installera, säger Mats Jonsson.

Närlundaskolan togs i bruk vid höstterminens start.

Fakta

Närlundaskolan

  • Närlundaskolan är en grundskola i Askersunds kommun med i elever i F–6. Totalt rymmer skolan 575 elever.
  • Skolan har byggts av NCC i en partnering­entreprenad med Askersunds kommun. Ordervärdet för den första etappen är 160 miljoner kronor
Publicerad 14 oktober 2022

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.