Skövde Energi vill producera klimatpositiv fjärrvärme
Skövde Energi har som mål att bli klimatpositiva år 2030. Som ett steg på väg har de nu inlett en förstudie tillsammans med Klimpo, Klimatpositivt & Kolsänkor AB, om att etablera en anläggning för att avskilja koldioxid vid kraftvärmeverket i Skövde.
– Att minimera fossila utsläpp och öka elektrifieringen i samhället har länge funnits på agendan, men även kompletterande åtgärder som koldioxidinfångning behövs för att bli klimatpositiva genom minusutsläpp, säger Sammy Tanhua, vd för Skövde Energi.
Skövde Energis kraftvärmeverk har en unik möjlighet att fånga in koldioxid från energiåtervinningen av avfall och biobränslen. Potentialen är hela 100 000 ton koldioxid vilket motsvarar fem procent av Sveriges totala mål om negativa utsläpp till år 2030. Förstudien syftar till att utreda möjligheten att etablera en fullskalig anläggning för avskiljning av koldioxid vid kraftvärmeverket i Skövde.
– De minusutsläpp som Skövde Energi kan producera kan användas i klimatkalkylen hos våra fjärrvärmekunder genom att de på sikt kan välja klimatpositiv fjärrvärme. Det gör att fastigheter och produkter kan bli klimatpositiva, vilket i sin tur skapar möjlighet för kunder och hyresgäster att tillsammans med Skövde Energi möjliggöra klimatomställningen, säger Christer Nilsson, projektägare på Skövde Energi.
Projektet löper fram till april 2023 och resulterar i ett underlag och affärsmodell för att i kommande projektsteg kunna starta detaljprojektering för produktion av klimatpositiv fjärrvärme i Skövde genom avskiljning av koldioxid i en BioCCS-anläggning. Projektet finansieras med hjälp av bidrag från Energimyndigheten.
Källa: Skövde Energi