KYLA | 31 aug 2017

Skidtunneln i Gällö en kylteknisk utmaning

Skidtunneln i Gällö en kylteknisk utmaning
Pisten kyls med etylenglykol i drygt två mil plastslang. Foto Göran Strand

Försvaret flyttade ut och 12 000 kvadratmeter bergrum blev överflödiga. Nu blir de året-runt-anläggning för längdskidåkning och skidskytte. Energi & Miljö har klivit in i berget, där fukt och värme ska tämjas med ventilation och kyla.

Lite verktyg, en låda skruv och ett par skidor ligger i gruset invid den blivande skidtunneln i Gällö. Vi är i Jämtland, en knapp timme från Östersund. Här, i berget, låg tidigare en militär ammunitionsfabrik. Nu är bergrummen sålda till Bräcke kommun, som satsar på att bygga om dem till en anläggning för längdskidåkning och skidskytte året om. En teknisk utmaning av stora mått, särskilt som berget läcker och vattnet tränger in i tunnlarna. Utmaningen antogs av Francks Kylindustri, som levererat lösningen för kyla och ventilation till totalentreprenören.

I cirkulationskylaggregaten plockade vi vid igångkörningen ut tre kubikmeter vatten per dygn.

En bit bort står firmabilen parkerad. Jonas Franck, kyltekniker, har kört upp från Stockholm med start klockan fyra i morse. Han ska åtgärda några besiktningsanmärkningar. Enstaka män passerar, någon är platschef, någon ska jobba med elen. Det är glest mellan människorna på arbetsplatsen, där det enda bullret kommer från den blå containern som innehåller kylmaskinen. Bortsett från det känns det mer som en dag i skogen, med fågelsång och vind i trädkronorna.

Några hundra meter ner i backen finns ett järvängsspår och en sjö. Två kilometer längre österut ligger Gällö, ett samhälle med 700 invånare. Närmaste större ort är Östersund. Den som istället svänger österut passerar Bräcke, och når efter nära 15 mil fram till Sundsvall. Det är kort sagt fridfullt här i grusbacken.

Så öppnar Jonas Franck dörren till tunneln och en helt ny värld uppenbarar sig. Ute: 20 grader varmt och sommarsol. Inne: – 3, lätt bris från fläktluftkylarna och hal is under fötterna. Ögonen vänjer sig snabbt. Inte bara isen, utan även väggar och tak är vita. Jonas Franck stegar med viss försiktighet bort mot den första i raden av fläktluftkylare. Den avfrostar inte som den ska, berättar han, och så har han kompletterat uppmärkningen av shuntgruppen.

– Nio av tio fläktluftkylare fungerade, men inte den här. Det kan bero på fel på någon kabel, eller en ventil som har låst sig, eller något annat. Jag ska felsöka den imorgon, säger han.

– I dag har jag satt dit de där, säger han och pekar på etiketterna på ventilerna.

– Jag fick hämta upp dem på Hydraulservice i Gällö… Det finns väl ingen post här och man hjälps åt, säger han.

Under pisten löper slangar med etylenglykol, drygt två mil plastslangar behövs för att hålla värmen från marken borta från konstsnön. Kylan står en ammoniakkylmaskin för. Två skruvkompressorer, förångare, värmeväxlare med mera ryms i den blå containern där ute. Total kyleffekt är 800 kW vid -10 grader på den utgående köldbäraren, det täcker både pist och ventilation. Först kyls en rad batterier i luftbehandlingsaggregat med mera. På returen, när temperaturen stigit till -6, ligger golvslingorna.

Fläktluftkylaren hänger högt upp i taket. Vi är fortfarande utanför själva berget, för en del av spåret går i en byggd tunnel där man passat på att skapa en rejäl backe för skidåkarna att träna tekniken i. Överst i backen syns en prydlig rad med avgasningsventiler inklädda i blå isolering.  Väggarna är byggda av ljusgrå kylrumspaneler. Här finns inte ett fönster, bara dörrar, fläktluftkylare, ventiler, snö, grus. Här gäller funktion, och – vilket är lätt att föreställa sig – hårt arbete. Tunneln är ett lyft för Sveriges knappt 2 000 skidskyttar.

– Allt som gör det möjligt att åka mer skidor är ett positivt tillskott till träningen. Den här anläggningen kommer antagligen att locka en del norrmän också, säger Ingemar Arwidson, generalsekreterare i Svenska Skidskytteförbundet.

Han förklarar att man vill göra träningen så ”grenlik” som möjligt. Då är tunneln, som erbjuder både skjutbana, 1,4 km spår, snö, kyla och bra ljus uppenbart bättre än rullskidor, cykel eller löpning.

Det har gått några år sedan Sten Lindskog, Francks Kylindustri, stod på skidor själv, berättar han när vi möts på kontoret i Sollentuna, norr om Stockholm. Men när han klev in i projektet med skidtunneln såg han omedelbart att den föreslagna lösningen, med fläktluftkylare längs hela spåret, inte var optimal. Istället ritade han och kollegan Daniel Båth ett helt annat system, med fläktluftkylare, ett stort luftbehandlingsaggregat, fyra cirkulationskylaggregat och nära 1,4 kilometer textildon med dysor.

– Det blev lite dyrare, men nu kommer skidåkarna att få ett mycket bättre klimat. De slipper blåsten från fläktluftkylarna i de trånga tunnlarna, och kommer att kunna höra skidorna mot snön. Det blir en helt annan skidupplevelse, säger han.

Sten Lindskog har ett förflutet från ventilationsbranschen, och såg en fördel i att projektera kyl- och ventilationssystemen tillsammans med styr. Den enda anvisningen för ventilationen i rambeskrivningen, förutom det traditionella 0,35 l/s,kvm,  var att donen skulle vara vita, så det blev till att börja från början. I två breda pärmar finns ritningar och skisser samlade, från enkla pennteckningar till kompletta relationshandlingar. En första åtgärd var att förankra tanken med återluft.

– Jag kontaktade Arbetsmiljöverket, och vi konstaterade att det ska vara 0,35 l/s,kvm när någon arbetar i tunneln. Annars går det bra att återcirkulera luften. Det innebär en oerhörd kostnad att avfukta och kyla uteluften. Det här var ett sätt att hjälpa beställaren att få ekonomi i anläggningen, säger han.

I tidigare, stora kylrumsprojekt har Sten Lindskog använt sig av textildon med höga lufthastigheter, uppåt 12 meter per sekund. Med positiva drifterfarenheter i bagaget föreslog han samma lösning till skidtunneln. En egen konstruktion, en turbulenssläckare, gör det enligt Sten Lindskog möjligt att höja lufthastigheten över tillverkarens anvisningar. Tack vare det kan donens diameter minska från 1 till 0,63 m som grövst, något som inte är oväsentligt i sammanhanget. För inne i berget är det lågt i tak och det är urberget som sätter gränserna. Det blir tydligt när vi fortsätter in i det ljusa, iskalla tunnelsystemet.

Jonas Franck öppnar dörren till fläktrummet, och drypande fukt möter oss. Aggregaten är täckta med kondensvatten. De råa bergväggarna och den kyliga luften gör miljön oändligt avlägsen från de prydliga aggregatrummen i vanliga, moderna hus. Luftbehandlingsaggregatet, som bland annat styr på koldioxid i frånluften, är specialbyggt för uppdraget. Ventilationsaggregatet har två grupper med tre kylbatterier i varje.

– Det är speciellt kapacitetsmässigt, med höga kyleffekter, och batterierna har lite glesare mellan lamellerna för att klara påfrysningen, säger Niklas Sondell, säljare på IV Produkt i Kramfors.

Huvudaggregatet, som förser tunnelsystemet med tilluft, har bara en fläkt men däremot parallella kylbatterier. Aggregatet växlar mellan dessa för att inte behöva stanna för avfrostning, alternativet hade varit att ställa upp två kompletta aggregat bredvid varandra.

– Det är en finurlig lösning, säger Niklas Sondell.

En annan detalj är de djupa trågen i botten på cirkulationskylaggregaten, och de stora avloppen i botten.

– En avfrostning kan ge 800 liter vatten, så vi har 4-tums spygatt från aggregaten, säger Sten Lindskog.

Varje cirkulationskylaggregat har två kylbatterier. Det första är medströms kopplat för att ge maximal avfuktning, medan det andra är motströms kopplat för att ge låg temperatur.

– Det behövs för att få ut fukten fort, säger Sten Lindskog.

Frånluften tas vid skjutbanorna, medan tilluften – som mest fem kubikmeter per sekund – når tunnelsystemet i mitten av anläggningen. Tilluften distribueras sedan runt i tunnlarna med hjälp av fläktluftkylarna i den nya delen, och de fyra cirkulationskylaggregaten med sina textildon i bergrummen. Avfrostningen av cirkulationskylaggregaten är det enda stället där spillvärmen från kylmaskinen inte används. Istället har varje aggregat en elvärmd, 500-liters ackumulatortank som håller 80 grader. För medan luftbehandlingsaggregatet har två parallella flöden som kan köras växelvis medan avfrostningen pågår, måste cirkulationskylaggregaten avfrostas snabbt för att sedan tas i drift igen.

– Det kräver stor effekt. Vi höjer temperaturen till +7 i batteriytan på mindre än 15 minuter. Sedan behöver vattnet rinna av. Därefter sänker vi temperaturen i batteriet till -2 innan fläkten startar igen. Det här sker tre gånger per dygn och aggregat, i en cykel. I början var det så fuktigt att vi fick avfrosta fem gånger per dygn, säger Sten Lindskog.

Hela anläggningen styrs med ett system utvecklat av Francks Kylindustri i Sollentuna, som övervakar anläggningen via en VPN-anslutning. Bräcke kommun ska stå för driften på plats bortsett från två servicebesök per år. Sten Lindskog vill gärna att Francks behåller en del av kontrollen över anläggningen.

– Du kan köra en sådan här anläggning så att säga rakt in i berget på några år om du gör fel, säger han.

Trots Sten Lindskogs långa erfarenhet bjöd berget i Gällö på överraskningar.

– Moderna bergrum har släta väggar, men här var de ojämna. Det innebär att den yta vi behöver kyla ökade med 35 procent mot förväntat, säger han.

15 kW/kvm måste kylas bort från tunnelsystemets väggar, enligt Sten Lindskog.

– I dag har vi en stor termisk värmekapacitet, men i framtiden blir det en termisk kylkapacitet. Jag tror att vi kommer att sänka temperaturen ungefär två meter in i berget, säger han.

Det blev lite av en chock när nedkylningen påbörjades ungefär samtidigt med snösmältningen. Vatten strömmade in i tunnlarna.

– I cirkulationskylaggregaten plockade vi vid igångkörningen ut tre kubikmeter vatten per dygn, säger Sten Lindskog, och betonar att hur väl tunneln fungerar till stor del hänger på hur kommunen lyckas stänga vattnet ute.

Inne i berget syns vatteninträngningen tydligt. På golvet växer stalagmiter av is, och i taket hänger istappar. En hel del är redan nedknackat. Tanken är att isen som bildas så småningom ska korka igen sprickorna så att vattnet får välja andra vägar.

Vi svänger runt ett hörn och står vid en av skjutbanorna. Det är ett av få ställen där plåtkanalerna syns. Här har Jonas Franck ännu ett uppdrag: att montera en knapp för forcering av ventilationen vid skjutning. Han kommer att arbeta i berget i några dagar, medan vi andra styr kosan ut mot sommarvärmen. På vägen ut passerar vi servicehuset, en av få mottagare av spillvärmen från kylmaskinen. I huset kvarstår en hel del arbete innan anläggningen kan invigas, enligt planerna i september. Då blir det betydligt fler skidor här, än det par som ligger i gruset invid skidtunneln.

Text Ingar Lindholm

Fakta

Midsweden Skipark

Byggherre: Bräcke kommun

Entrepenadform: Totalentreprenad

Totalentreprenör: Lotus Maskin & Transportservice

Kyla, rör, ventilation och styr (projektering, dimensionering och leverans av huvudkomponenter): Francks Kylindustri i Stockholm AB

Brand (projektering): Bricon

Brand (brandlarm, entreprenad): Siemens

Beräknad byggkostnad: Cirka 36 miljoner kronor.

Total kyleffekt: 800 kW fördelat på tunnel/bergväggar 550 kW, markslingor 50 kW, ventilation 120 kW, belysning/personlast 80 kW.

Publicerad 31 augusti 2017

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.