Skåningar forsätter utreda gemensam fjärrvärme
Landskrona Energi, Lunds Energikoncernen och Öresundskraft fortsätter att utreda möjligheterna till ett gemensamt fjärrvärmenät.
I december 2010 tecknade Landskrona Energi, Lunds Energikoncernen och Öresundskraft avtal om att utreda förutsättningarna för samverkan inom fjärrvärmeområdet
Under våren 2011 har parterna tillsammans analyserat de ekonomiska, tekniska och miljömässiga förutsättningarna för att koppla samman sina fjärrvärmenät, liksom förutsättningarna för ett gemensamt produktionssystem för fjärrvärme. Parterna har nu beslutat att fortsätta utredningsarbetet med fördjupade studier. Arbetet ska utmynna i ett samverkansförslag under 2011/2012. Parterna inleder även under sommaren förprojekteringen av en fjärrvärmeledning mellan Landskrona och Örtofta.
-Med ett regionalt fjärrvärmesystem skapas stora möjligheter att optimera fjärrvärmeproduktionen vilket minskar behovet av reinvesteringar samtidigt som möjligheten att ta emot spillvärme ökar, säger Anders Östlund, vd för Öresundskraft AB.
Redan 2005 kopplades fjärrvärmenäten i Landskrona och Helsingborg samman. Sedan dess har städerna kunnat stödja varandra när det gäller både produktion och reservkapacitet, vilket har fungerat mycket väl genom åren.
-Vi är övertygade om att vi i ett samverkande, regionalt fjärrvärmesystem har möjlighet att ytterligare effektivisera produktion och distribution av fjärrvärme. En fossilfri värmeproduktion kommer kunderna i hela regionen till gagn både när det gäller kostnader och miljö, säger Kåre Larsson, vd för Landskrona Energi.
Även Lunds Energikoncernen har sedan tidigare byggt ut sitt fjärrvärmenät genom en ledning mellan anläggningarna i Lomma, Lund och Eslöv.
– Med sammankopplade nät erhålls också en större värmemarknad för elproduktion, vilket går helt i linje med vår satsning att etablera ett biobränsleeldat kraftvärmeverk i Örtofta. Det förstärker fjärrvärmens konkurrenskraft, samtidigt som miljöprofilen förbättras ytterligare, säger Jan Samuelsson, koncernchef för Lunds Energikoncernen AB.
Källa: Landskrona Energi, Lunds Energikoncernen och Öresundskraft