Energianvändning | 3 nov 2022

Sjukhus drar ner på värmen

Fastighetsnämnden i Västra Götalandsregionen har föreslagit att värmen ska sänkas med en grad i samtliga av regionens lokaler – även sjukhus och vårdcentraler, uppger Göteborgs-Posten.

Sjukhus drar ner på värmen
Västra Götalandsregionen vill sänka värmen en grad i alla sina lokaler - även på sjukhus och vårdcentraler uppger Göteborgs-Posten. Foto: Västra Götalandsregionen

Regionen beräknas kunna spara fem miljoner kilowattimmar, vilket motsvarar ungefär en procent av den totala energiförbrukningen på de förslag som nyligen presenterats och som regionfullmäktige får att ta ställning till nästa vecka.

– Enligt de tekniska krav och riktlinjer vi följer ska temperaturen ligga på mellan 21 och 23 grader i vårdlokaler vintertid. Det finns andra intervall för andra lokaler och beroende på årstid. Här är förslaget att sänka en grad, det vill säga till som allra lägst 20 grader, men här ska vi stämma av med berörda verksamheter, säger Jan Eriksson, fastighetschef till Göteborgs-Posten.

I entréer och utrymmen där personer inte vistas under längre stunder kan temperaturen sänkas ytterligare, ner till 18 grader.

Det finns dock svårigheter i hur man ska reglera temperatursänkningarna i stora byggnader som sjukhus, enligt fastighetschefen.

– Det är ganska tekniskt avancerat, skruvar man på temperaturen i ett rum så påverkar man alla rum. Att få balans i stora lokaler som sjukhus och stora administrativa hus är komplicerat, säger han till GP.

Ytterligare förslag för att spara energi är att stänga av utrustning som inte används, inte ställa möbler framför element och de anställda uppmanas att duscha så kort tid som möjligt. Lösa värmefläktar får inte användas, den som fryser få klä på sig. Regionen vill också öka bytestakten till LED-armaturer, installera styrning på befintlig belysning som i dagsläget inte redan har det, energioptimera i byggprojekt, minska överventilering av vissa lokaler, förtäta och kallställa tomma lokaler samt ka takten på installation av solceller.

 

Källa: Göteborgs-Posten

Publicerad 3 november 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.