Sjukhus drar ner på värmen
Fastighetsnämnden i Västra Götalandsregionen har föreslagit att värmen ska sänkas med en grad i samtliga av regionens lokaler – även sjukhus och vårdcentraler, uppger Göteborgs-Posten.
Regionen beräknas kunna spara fem miljoner kilowattimmar, vilket motsvarar ungefär en procent av den totala energiförbrukningen på de förslag som nyligen presenterats och som regionfullmäktige får att ta ställning till nästa vecka.
– Enligt de tekniska krav och riktlinjer vi följer ska temperaturen ligga på mellan 21 och 23 grader i vårdlokaler vintertid. Det finns andra intervall för andra lokaler och beroende på årstid. Här är förslaget att sänka en grad, det vill säga till som allra lägst 20 grader, men här ska vi stämma av med berörda verksamheter, säger Jan Eriksson, fastighetschef till Göteborgs-Posten.
I entréer och utrymmen där personer inte vistas under längre stunder kan temperaturen sänkas ytterligare, ner till 18 grader.
Det finns dock svårigheter i hur man ska reglera temperatursänkningarna i stora byggnader som sjukhus, enligt fastighetschefen.
– Det är ganska tekniskt avancerat, skruvar man på temperaturen i ett rum så påverkar man alla rum. Att få balans i stora lokaler som sjukhus och stora administrativa hus är komplicerat, säger han till GP.
Ytterligare förslag för att spara energi är att stänga av utrustning som inte används, inte ställa möbler framför element och de anställda uppmanas att duscha så kort tid som möjligt. Lösa värmefläktar får inte användas, den som fryser få klä på sig. Regionen vill också öka bytestakten till LED-armaturer, installera styrning på befintlig belysning som i dagsläget inte redan har det, energioptimera i byggprojekt, minska överventilering av vissa lokaler, förtäta och kallställa tomma lokaler samt ka takten på installation av solceller.
Källa: Göteborgs-Posten