Sensordata och modellering ska lösa läckproblem
Läckor på vattenledningsnäten är ofta svåra att lokalisera. Nu hoppas forskare på KTH hitta en lösning med hjälp av sensorteknik och modellering.
Genom att kombinera sensordata, matematiska modeller och maskininlärning ska nu ett forskarteam på KTH kartlägga vattnets spridningsvägar, och därmed minska dricksvattenförluster och snabbt stoppa spridningen av förorenat dricksvatten.
– Vattensystemen i staden är en enorm infrastruktur som är svår att testa, vi använder en blandning av simuleringar via dator och matematiska modeller för att räkna fram hur vattenflödet ser ut. Därigenom har vi skapat realistiska modeller som har gett lovande resultat. Våra rön kan leda till mer träffsäkra beslut kring vattenhanteringen, säger Viktoria Fodor, forskningsledare på KTH.
Våra rön kan leda till mer träffsäkra beslut kring vattenhanteringen
I forskningsprojektet ”Decision-making in Critical Societal Infrastructures”, vill forskarna besvara två frågor: ”I vilket specifikt rör i vattensystemet har det uppstått läckage som orsakar vattensvinnet?” och ”Hur sprids föroreningen och varifrån kommer den?”.
Enligt OECD :s beräkningar från 2017 försvinner cirka 18 procent av Sveriges dricksvatten på vägen från källa till konsument.
– Ett mål är att kommuner ska kunna fatta bättre beslut kring vattennäten och minska resursslöseriet, Viktoria Fodor.
Tack vare projektets basteknik, som baseras på ”big data”, hoppas forskarna att i framtiden kunna erbjuda kommuner flera samarbetsmöjligheter.
– Vi kan förhoppningsvis hjälpa till att lösa fler problem än vattenläckor. Till exempel behövs en effektivare vattenavrinning vid översvämningar, som blir vanligare vid kraftiga regn och extremväder.
Källa: KTH