Energisystem | 20 sep 2017

Seg fransk omställning

Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Seg fransk omställning

Medan Tyskland i sin strävan att släcka ner kärnkraften redan nått 34 procent förnybar elproduktion går det trögare för Frankrike. Omställningen står nästan stilla. 

Tyskland tar ut 21 procent av sin energiproduktion enbart från sol och vind. Motsvarande siffra för Frankrike är fyra procent, varav en procent från solen, som påstås brinna 300 dagar om året i Provence.

Världens största kärnkraftsland med relativt bra kostnadsläge gör med andra ord så lite som möjligt för att uppfylla krav och mål från EU i Bryssel och internationella miljöåtaganden.

Som gjort för vindkraft

Energiexperter i Sverige säger:

– Klimat och topografi är sådant att norra Europa ner genom Tyskland är som gjort för vindkraft. I södra Europa ska man utnyttja solen.

Det lyssnar inte Frankrike på. Vindkraften är tre gånger så stor som användandet av sol. Och kärnkraftverk finns överallt. 

Varför? Svaret är att kärnkraften i Frankrike i dag är mycket billigare än sol och vindkraft. 58 reaktorer producerar totalt 63,130 MWh, fördelade geografiskt över hela landet. 

Kärnkraftsverk står stilla

Men den relativt gamla kärnkraften har problem. De franska anläggningar stängs nu tillfälligt för säkerhetsöversyn. I vintras stod 17 kärnkraftverk stilla och det pressar ekonomin. I regeringskretsar diskuterades­ om att höja skatten på el rejält, men inför valet vågade ingen ta beslut.

Den största solenergianläggningen i Frankrike är Cestas Solar Park nära Bordeaux. Den är gigantisk, utlagd på 250 hektar mark till en kostnad på 300 miljoner Euro , nästan tre miljarder svenska kronor. 

Anläggningen skapar el för 250 000 personer och har ett avtal med EDF om distribution. Solenergin härifrån är dubbelt så dyr som kärnkraften i produktionsledet. Och den nya generationens gigantiska vindkraftverk är så effektiva att femton av dem producerar lika mycket som den största solenergianläggningen.

Svår sits för EDF

EDF, franska monopolföretaget på eldistribution och produktion, har alltså ingen lätt sits. I Frankrike förlorar bolaget mycket pengar, men det tar EDF igen på att exportera till andra europeiska länder.

Nu bygger EDF upp en fond från nuvarande kundkrets för att bygga nya produktionsanläggningar och nytt elnät. Den franska regeringen tvingar energi­bolaget att satsa mer på förnybart.

President Sarkozy satsade på solenergi och president Hollande hade som mål att minska kärnkraften från 75 procent till ­50 procent, men när hans industriminister slog fast att kärnkraften är här för att utvecklas, tog satsningen slut. 

Nu ska president Macron vara miljömedveten och satsa på förnybar energi. Det kan bli intressant, eftersom han som mentor haft Jacques Attili, som skrivit en bok om kärnkraftens risker.

Men Macron har folket mot sig. Bara fjorton procent i en nyligen gjord opinionsundersökning är motståndare till kärnkraft. 

Johnny Stamming

Fakta

Energiproduktionen i Tyskland och Frankrike (%) 

Tyskland: Brunkol, 25 Stenkol, 18, Kärnkraft, 15, Vind, 14, Biomassa, 9 Naturgas, 8, Sol, 7, Vatten, 4. Frankrike: Kärnkraft, 77, Vatten, 10, Kol, 4, Naturgas, 4, Vind, 3, Sol,1, Olja, 1

 
 
 
Publicerad 20 september 2017

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.