Bostadsventilation | 24 jan 2018

Satsa på bättre bostadsventilation

Någon styrd bostadsventilation förekom inte förrän långt in på 1900-talet. Tidigare var husen otäta, bostäderna stora, kakelugnar och spisar sög luft genom rummen så snart det var kallt ute. Luften kom in via springor i trapphus och runt fönster. Principen kallas självdrag (Ssystem). Den bygger på termik och förekommer fortfarande.

Det görs trots allt en del försök att även förbättra ventilationen i våra bostäder men kostnaderna gör att utvecklingen går långsamt. Kanalerna har blivit tätare, donen har blivit tystare, fläktarna effektivare. Den världsomspännande uppmaningen att begränsa koldioxidutsläppen utnyttjas av en del fastighetsägare för att sänka värmekostnaden genom att strypa luftflödet trots vetskap om behovet av att öka det.

Men äntligen börjar det hända saker! Det blir allt vanligare att luften filtreras och värms innan den tillförs lägenheten. FTXsystem framhålls av projektörerna och spiskåpor med nya filter som tillåter roterande värmeåtervinnare med höga verkningsgrader är under utveckling.

Läs hela debattartikeln i Energi & miljö nr 1 2018.

Publicerad 24 januari 2018

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.