Sambandet fukt och astma ifrågasatt

Det i dag allmänt accepterade sambandet mellan bostäder med fuktproblem och allergiska problem som astma är kanske inte helt givet. En ny studie gjord vid Karlstads universitet visar att det kan finnas systematiska fel i tidigare undersökningar.

– År 2000 gjorde vi en  undersökning som omfattade drygt14 000 barn i åldern 1 – 5 år i Värmland där vi undersökte om det fanns ett samband mellan föräldrarapporterade fuktproblem i bostaden och förekomsten av astma och allergier hos barn.  Precis som i andra likartade undersökningar i hela världen fann vi starka samband. Men den uppföljande studie vi nu har gjort indikerar att vi kan ha misstagit oss i viss utsträckning, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och knuten till SP, Sveriges Forskningsinstitut.
Den uppföljande studien som gjordes år 2005 innefattade 4 779 barn där syftet var att uppskatta nyinsjuknandet i allergiska besvär (så kallad incidens). Dessutom skulle miljöfaktorer och livsstilar i tidig barndom identifieras som kan associeras till insjuknande i allergisk sjukdom. Den nya studien innebar att alla barn med sjukdom vid den första undersökningen år 2000 togs bort. Resterande familjer fick rapportera om de hade fuktproblem i barnets födelsebostad och i den nuvarande bostaden. Sedan undersöktes om de som rapporterade fuktproblem insjuknade i astma i större utsträckning än de som inte hade några fuktproblem.

Risk för fel
– Om man gör en studie där både fukt- och hälsoproblem rapporteras samtidigt finns det risk för systematiska fel. Föräldrar till barn som visar allergiska problem som astma kan vara mer uppmärksamma på förekomsten av fukt än de som har friska barn, och därmed överrapportera fukt, säger Malin Larsson, doktorand som forskar på området folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och den som har gjort undersökningen.

Det är vissa resultat från undersökningen 2005 som gör att det tidigare allmänt accepterade sambandet mellan fukt och astma nu kan ifrågasättas. Föräldrar till barnen som nu blivit fem år äldre (6-8 år gamla) har i den nya studien bland annat fått svara på frågor om vilken typ av bostad de levt i, golvmaterial i sovrum och livsstilsfrågor.
Fuktproblemen har delats upp i bland annat: omfattande vattenläckage, fukt på golv och möglig (jordkällar-) lukt.

PVC-golv kan vara orsak
Kopplingen mellan de olika typerna av fuktproblem och diagnostiserad astma som fanns i tidigare undersökningar minskade eller förekom inte alls i undersökningen gjord 2005 med ett tydligt undantag: sambandet mellan möglig lukt i bostaden år 2000 och astma visade sig ännu tydligare i den nya studien. Men även om det fanns ett sådant samband så förklarade detta en mycket liten del av nyinsjuknande i astma bland de aktuella barnen.

Den nu gjorda undersökningen indikerar också att kombinationen möglig lukt och golv av PVC-material och vissa andra material verkar ge större risk för astmaproblem än om golvet hade bestått av trä. En fördjupad studie av detta har gjorts och är på väg att publiceras.
– Vi menar att detta fynd ställer frågan om hur mycket vi kan lita på tvärsnittsstudier som rapporterar att fuktindikationer i bostaden är associerade till luftvägsbesvär. Den nu refererade studien visar att tidigare rapporterade samband åtminstone till viss del kan förklaras med systematiska rapporteringsfel som delvis bygger på det faktum att många har en uppfattning om att fuktproblem utgör en hälsorisk och att denna uppfattning kan påverka hur man svarar, säger Malin Larsson.
Studien som denna artikel handlar om publiceras nu i den amerikanska vetenskapstidskriften International Journal of Environmental Health Research.

Lars Eriksson, Energi & Miljö nr 11/2010 sid 6

  • Fakta
    Konstaterade fuktproblem i studien år 2000:
  • Vattenläckage
  • Fuktiga golv
  • Synlig fukt
  • Kondens på fönster
  • Mögellukt
Publicerad 26 november 2010

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.