Biologiskt | 7 aug 2023

Salamandern trivs i Sigtunas vatten

Naturligt, miljövänligt och rent. Efter en helrenovering av reningssystemet – det enda av sitt slag i Norden – har nu Sigtuna kommun öppnat Midgårdsbadets utomhusbassänger för säsongen.

Salamandern trivs i Sigtunas vatten
Snart öppnar Midgårdsbadets utedel. Inför den här säsongen har reningssystemet uppdaterats med den senaste tekniken. Foto: Sigtuna kommun

2010 invigde Sigtuna kommun Midgårdsbadets utomhusbassänger, som var de första med biologisk rening i Norden. I bassängerna används varken klor eller andra kemikalier. Ändå är vattnet betydligt renare än i klara insjöar.

Till och med de kräsna salamandrarna, som väljer sin livsmiljö med stor omsorg, har valt att bosätta sig runt utomhusbassängerna eftersom vattenkvaliteten är så god.

Tapani Röyttä, bad- och simhalls­chef i Sigtuna kommun. Foto: Privat

– Salamandrarna stortrivs på Midgårdsbadet, och att de trivs är en värdemätare på att vi har rent vatten. Jag skulle absolut kunna dricka vattnet från våra bassänger, vilket jag inte skulle göra från ett klorbad eller en badsjö, konstaterar Tapani Röyttä, bad- och simhallschef i Sigtuna kommun.

Badvattnet filtreras genom tre stationer: ett grovfilter, ett hydrobotaniskt filter och ett så kallat Neptunfilter.

  • Badvatten från bassängerna flödar över till skvalprännor och genom rör för att landa i den första filtreringen där grövre saker som exempelvis löv, godispapper eller plåster samlas upp.
  • Vattnet rinner sedan vidare till en öppen damm med vattenväxter planterade i kalkstensgrus. Växterna filtrerar bort fosfor så att badvattnet ska vara så näringsfattigt som möjligt och därmed vara en ogynnsam plats för cyanobakterier och andra alger.
  • Genom 212 vattenspridare skjutsas vattnet upp för att syresättas och sedan passera fyra lager av kalkstensgrus, vars främsta uppgift är att ta död på och filtrera bort bakterier och annan förorening.
Publicerad 7 augusti 2023

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.